Mp3 in je mobieltje wordt de norm

Een mp3-speler in je mobieltje, dat wordt het helemaal in 2005 denken deskundigen. Een ingebouwde camera is te gewoontjes geworden. Bij een duur abonnement krijg je al gratis een mp3-speler.

Een paar drukken op de knop en uit de mobiele telefoon klinkt de stem van zangeres Alicia Keys. Daniël van Beem, medewerker van telefoonwinkel Belcompany laat zien wat hij het mooiste toestel vindt. ,,De Samsung D500 heeft alles wat een geavanceerde telefoon nodig heeft'', zegt hij. Dat betekent: een 262.000 kleurendisplay, de draadloze verbinding bluetooth, een 1,3 megapixel camera met flitser, een ingebouwde mp3-speler en 80 megabyte vrij geheugen. Het geheel weegt minder dan 100 gram en kost 500 euro. Van Beem plugt een kleine, piramidevormige box in het apparaat en zet de muziek harder. ,,Veel beter geluid.''

Mobiele telefoons met mp3-speler worden dé hit van 2005, daar is iedereen het over eens. In januari had een op elke vier verkochte mobieltjes een ingebouwde mp3-speler, vertelt een woordvoerder van marktonderzoeksbureau Gfk. Volgens Ginus Tiemessen, directeur van Belcompany, wordt dit zeker meer. ,,Het is nu nog omslachtig om mp3's af te spelen op een telefoon. Als dat makkelijker wordt, zullen meer mensen het willen.''

Op CeBIT, de grote technologiebeurs die donderdag in Hannover begon, zijn verscheidene telefoons met mp3-speler gepresenteerd. Sony Ericsson herintroduceerde de merknaam Walkman (W800i), nu een telefoon met ingebouwde muziekspeler. Gebruikers kunnen muziek vanaf de computer naar een bijgeleverde memorystick met 520 Mb schijfruimte zetten, die ze vervolgens in de telefoon pluggen en kunnen beluisteren. Als de telefoon gaat terwijl de muziek aan staat, klinkt het belsignaal door de bijgevoegde koptelefoon.

Een andere potentiële telefoon-met-muziek bleef weg van CeBIT. Iedereen verwachtte de presentatie van de nieuwe Motorola, die werkt als een iPod. Net als met die populaire mp3-speler kun je met zo'n telefoon nummers downloaden van de iTunes website. Waarom de iPod-Motorola niet werd gepresenteerd is niet duidelijk.

Nokia heeft intussen een samenwerking bekendgemaakt met Microsoft. Het bedrijf gaat Windows Mediaplayer installeren op zijn telefoons, zodat ook Nokia bezitters met hun telefoon muziek kunnen downloaden.

Tiemessen denkt dat telefoons met ingebouwde mp3-spelers de losse apparaten op den duur zullen verdringen. Mobieltjes worden meestal gesubsidieerd door aanbieders van mobiele telefonie, zoals Orange of KPN. Wie voor langere tijd een duur abonnement afsluit, krijgt zijn mobiel met mp3-speler er gratis bij. Tiemessen: ,,Waarom zou je dan nog een iPod kopen? Die kost 239 euro.''

Een camera in je mobiel is al heel gewoon, volgens Tiemessen. ,,Mensen vanaf 35 willen dat nu ook. En dat gaat door tot 75 jaar.'' Volgens Gfk heeft 13 tot 14 procent van de 13 miljoen mobieltjes die in Nederland in omloop zijn een ingebouwd fototoestel. De meeste recente exemplaren hebben een 1,3 megapixel camera, waardoor de foto's er redelijk uitzien als ze op normaal formaat worden afgedrukt. Tijdens CeBIT heeft Samsung de eerste telefoon met een 7 megapixel camera aangekondigd. Films en televisie kijken op je mobiel wordt binnenkort werkelijkheid. KPN kondigde woensdag dat het in 2006 digitale televisie voor de mobiel hoopt aan te bieden. Wie een telefoon heeft die geschikt is voor UMTS - breedband internet voor de mobiele telefoon - kan nu al het journaal kijken op zijn mobieltje. Tiemessen gelooft er niet in. ,,Ik geloof dat mensen met hun mobiel huis-tuin-en-keuken foto's maken, dat ze er muziek mee luisteren, dat ze ermee e-mailen en dat ze ermee gamen. Daar is het apparaat geschikt voor. Maar televisie wordt gemaakt voor een scherm van 52 centimeter, niet voor een van 4 centimeter.''

Minstens zo belangrijk als de gadgets die erop zitten, is het uiterlijk van een telefoon. Speciaal voor vrouwen presenteerde Siemens de CL75, waarvan het display in een handspiegeltje verandert als het uit staat. En de Nokia 7280 fashion phone, die al in de winkel ligt, ziet er zo gelikt uit dat nauwelijks te zien is dat het een telefoon is. ,,Die kopen klanten meestal als tweede telefoon'', legt verkoper Van Beems uit. ,,Voor bij het uitgaan.''