Melkert kandidaat voor hoge VN-post

Oud-PvdA-leider Ad Melkert is een serieuze kandidaat voor de topfunctie bij de grootste VN-organisatie, het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP. Hij is voorgedragen door het kabinet.

Premier Balkenende zei gisteravond in het RTL Nieuws dat ,,het altijd goed is als Nederland meedoet. Nederland wordt gezien als een betrouwbare partner.''

Melkert heeft in de race voor de topfunctie te maken met de Noorse minister van Ontwikkelingssamenwerking Hilde Frafjord Johnson. Groot-Brittannië heeft Valerie Amos, voorgedragen. Zij is een voorvechter van vrouwenrechten en de eerste zwarte leider in het Britse Hogerhuis. Volgens VN-diplomaten willen de VN volgende week een short-list met kandidaten bekend maken. Daarop zullen meer dan drie namen staan omdat zich ook nog niet-Europese kandidaten hebben aangediend, zeggen deze diplomaten. Volgens hen zal de aanstelling van de nieuwe UNDP-chef nog weken duren.

Melkert stapte op als fractievoorzitter van de PvdA na de desastreus verlopen verkiezingen van 15 mei 2002. Hij werd na de moord op Pim Fortuyn bedreigd met de dood en moest met zijn gezin enige tijd onderduiken. Na een korte periode als gewoon Kamerlid werd Melkert door het nieuwe kabinet van CDA, VVD en LPF voorgedragen als bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington, een functie die hij in juli 2002 ook daadwerkelijk kreeg.

Ad Melkert kwam in 1986 op dertigjarige leeftijd in de Tweede Kamer. Acht jaar later werd hij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het eerste paarse kabinet van premier Kok. In 1998 werd hij fractievoorzitter.