`Margarita wil scheiding met De Roy intrekken'

Prinses Margarita heeft het verzoek tot ontbinding van haar huwelijk met Edwin de Roy van Zuydewijn ingetrokken. Dat beweerde De Roy gisteravond in het RTL4-programma Barend en Van Dorp. De raadsman van Margarita, mr G. Kemper, was gisteravond onbereikbaar voor commentaar maar erkent vanochtend in het Algemeen Dagblad dat de procedure is gestopt. ,,Maar als Edwin de Roy van Zuydewijn de indruk heeft dat de echtscheiding van de baan is, is dat onjuist.''

Mogelijk liggen er financieel-juridische motieven ten grondslag aan het besluit. De Roy en prinses Margarita stonden vorige maand nog voor de rechter omdat De Roy een omgangsregeling met de hond Paco wilde. Die kreeg hij niet.

In het televisie-interview kwam De Roy ook met wat hij betitelde als ,,nieuwe informatie'' over wijlen Prins Bernhards lidmaatschap van de NSDAP. De Roy citeerde uit een brief die geschreven zou zijn door voormalig kanselier Heinrich Brüning. Hij schrijft, aldus De Roy, dat de prins ,,in juni 1933 lid is van de NSDAP'' en ,,op 30 juni 1934 heeft meegedaan met Gestapo-activiteiten.'' Daarnaast is er, volgens De Roy, bij het State Department in Washington een verzoek ingediend om de naam van prins Bernhard te schrappen uit het NSDAP-partijregister.

Historicus Hans Blom, directeur van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, zei in een reactie dat hij eerst de originele documenten moet zien, voordat hij de waarde ervan kan bepalen. Niettemin is Blom ervan overtuigd dat Bernhard geruime tijd lid is geweest van de NSDAP. Er is een lidmaatschapskaart aangetroffen, dat nu ligt in de National Archives in Washington. NIOD-medewerker Gerard Aalders kondigde eind vorig jaar aan dat hij in Washington nieuwe informatie verwacht te vinden over het NSDAP-verleden van prins Bernhard.