Machtsstrijd tussen Muti en personeel Scala

Een felle machtsstrijd in de leiding van het beroemde Milanese operatheater La Scala heeft deze week tot vragen geleid in de Italiaanse Senaat. Onenigheid over het artistieke beleid tussen zakelijk directeur Carlo Fontana, de man achter de verbouwing van het theater, en huisdirigent Carlo Muti ontaardde half februari in het ontslag van Fontana. Uit protest hiertegen besloten de medewerkers van de Scala eind februari alle premières te boycotten door te staken. Het personeel eist dat het theater dat met tekorten kampt op een zakelijke wijze wordt geleid.

Afgelopen dinsdag zag muzikaal directeur Muti zich genoodzaakt om in een open brief aan Italië's grootste krant de Corriere della Sera tekst en uitleg te geven over zijn rol bij het ontslag van Fontana. Een directe verklaring gaf hij niet. Maar hij zei ,,pijnlijk geraakt te zijn door de regelmatige niet erg vleiende commentaren (op de Scala) van de internationale gemeenschap''. Maestro Muti verwijt Fontana al lange tijd oppervlakkige musicals als The West Side Story te programmeren. Daarnaast zou Muti zich hebben geërgerd aan de voortdurende vraag van zakelijk directeur Fontana om notities met oplossingen voor het grote begrotingstekort van de Scala.

Muti's brief in de Corriere della Sera heeft zijn relatie met het personeel niet verbeterd. ,,Het verandert niks. We verwachten meer'', zo stelt vakbondsleider Bruno Cerri van de communistische Cgil. De nieuwe wethouder van cultuur in Milaan Stefano Zecchi is inmiddels tot de conclusie gekomen dat ,,artiesten verre moeten worden gehouden van de directie, omdat dat altijd tot ruzie leidt.''

Volgens critici is Muti te vol van zichzelf. Hij zou gastdirigenten weren. Directeur scenografie bij de Scala Ezio Frigerio zegt over de 63-jarige Muti. ,,Ik begrijp zijn gehechtheid aan een orkest waar hij veel aan heeft gegeven. En misschien heeft dat ertoe geleid dat hij altijd aanwezig wil zijn. Misschien heeft zijn grote toewijding hem jaloers gemaakt op het orkest.''

Velen spreken van een uiterst ,,verwarrende situatie''. De president van de Vrienden van de Engelenbak vreest dat Muti na bijna twintig jaar zal vertrekken. Anderen vinden weer dat Muti met zijn verdiensten de ,,laatste persoon is die moet opstappen''. Bij voorstellingen dwarrelden afgelopen week pamfletten met lofdichten op de maestro omlaag met de smeekbede te blijven.

Dit weekend zal duidelijk worden hoe het verder moet. De directie vergadert, de vakbonden vergaderen en zondag is elke Milanees uitgenodigd om mee te praten over de ,,toekomst van ons theater''. Behalve over Muti gaat het dan ook over het feit dat steeds meer Berlusconi-getrouwen een positie hebben verworven in de directie van La Scala. De ontknoping van deze klassieke tragedie achter de coulissen belooft een klapstuk te worden. Volgens de Senatoren Albertina Soliani en Nando dalla Chiesa staat de Scala ,,aan de vooravond van een aardbeving.''

    • Bas Mesters