Links en rechts achter `Parijs 2012'

Parijs was deze week de voorlaatste kandidaatstad voor de Olympische Spelen van 2012 die werd bezocht door de evaluatiecommissie van het IOC.

Het leukste commentaar kwam van Plantu, cartoonist van dagblad Le Monde, op `zwarte donderdag'. Plantu liet premier Jean-Pierre Raffarin hordenlopen over de spandoeken van de honderdduizenden demonstranten die donderdag het land lamlegden, ten behoeve van het behoud van koopkracht, werkgelegenheid en 35-urige werkweek. Terzijde een mannetje met een koffertje met het logo van de Olympische Spelen dat vraagt: ,,Wat is dat voor rotzooi?'' En president Jacques Chirac die, zwaaiend met nerveuze handjes, antwoordt: ,,Niets. Niets. We oefenen, ziet u, voor de Spelen.''

De evaluatiecommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) inspecteerde deze week Parijs, gedoodverfd favoriet voor de organisatie van de Spelen van 2012. Eerder al werden de kandidaatsteden Madrid, Londen en New York bezocht, Moskou volgt volgende week – de leden van het IOC maken hun keus op 6 juli.

Uitgerekend op de tweede dag van het driedaagse bezoek van de commissie aan Parijs, ook nog eens de dag waarop de commissie veldwerk verrichtte, hadden de vakbonden een algehele staking georganiseerd. Per ongeluk. Uiteraard hebben commissie en stakers geen glimp van elkaar opgevangen. Dank zij zorgvuldige uitstippeling van hun trajecten.

Wat de commissieleden wél gezien hebben is een historisch centrum, getooid in olympische kleuren. De oevers van de Seine baadden in rood, groen, blauw, geel en welke tinten eigenlijk niet dank zij aangepaste lantaarns op de bruggen. De gevel van warenhuis La Samaritaine deed ook mee. Die van de Assemblée schreeuwt al maandenlang met een Flintstone-achtig logo dat de Spelen hier thuishoren en nergens anders. Parijs, nee, heel Frankrijk – volgens peilingen is 87 procent van de bevolking enthousiast – heeft er zin in. Na eerder afgewezen te zijn voor de organisatie van de Spelen van 2008 moet het nu lukken. Volgens het satirische weekblad Le Canard Enchaîné geeft zelfs Elizabeth II, de majesteit van Groot-Brittannië, heimelijk de voorkeur aan Parijs.

De eerste Franse olympische prestatie is trouwens al geleverd. In politiek tweestromenland Frankrijk zijn links en rechts het zelden eens, maar in dit geval is er nationale concensus. De socialistische burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, die de indruk wekt zich alleen nog maar voor de Spelen te interesseren, is slim genoeg geweest om de directie van `Paris 2012' toe te vertrouwen aan Philippe Baudillon, oud-medewerker van rechtse kopstukken als oud-premier Edouard Balladur en president Chirac.

Het comité kreeg gisteren een lunch aangeboden door premier Jean-Pierre Raffarin en een diner op het Elysée. Alleen de Groenen, coalitiegenoten van Delanoë, sputterden in februari nog tegen, maar van hun protest is weinig meer vernomen sinds een stemming die beslecht werd in het voordeel van een krappe meerderheid voorstanders.

,,Duizend keer ja!'' luidde Delanoës reactie onlangs, in een opiniestuk, op de scepsis van cinici, die waagden zich af te vragen of het allemaal wel moest. De Spelen zijn goed voor de werkgelegenheid (+42.000 banen), voor de stadsontwikkeling (de overal in Frankrijk in zwang zijnde tram gaat in Parijs een traject van 20 kilometer berijden), het regionale treinstelsel profiteert ervan en de `erfenis' van het evenement – een belangrijk selectiecriterium van de evaluatiecommissie – zal een geheel nieuwe woon- en werkwijk van 50 hectare zijn. Het olympische dorp, dat 17.000 deelnemers zal kunnen herbergen en, als was het een gedicht van Baudelaire, in het teken staat van `licht, kalmte, veiligheid en toegankelijkheid', zal verrijzen in Batignolles, ten noordwesten van de hoofdstad. Het biedt na afloop van de Zomerspelen huisvesting voor 3.000 huurders en kopers.

Het is niet alles. Eindelijk krijgen Parijs en omgeving broodnodige sportvoorzieningen zoals een stadion voor wieler- en schietwedstrijden. In Aubervilliers, negen kilometer en evenzoveel minuten reistijd verwijderd van het dorp, verrijst een zwemcomplex. Op de tribunes is plaats voor twintigduizend toeschouwers. Het comité dat zich verzet tegen de bouw van een `dôme' van 15.000 plaatsen voor de badminton- en judowedstrijden in het Bois de Boulogne, naast de tennistempel Roland Garros, heeft ook al ongelijk. De stad houdt zich keurig aan een al bestaand bestemmingsplan.

De Spelen zullen plaatshebben op 31 verschillende plaatsen, waarvan er twaalf – zoals grote troef het Stade de France – al bestaan. Ze zijn goed voor 65 procent van het verwachte publiek. Er komen slechts dertien tijdelijke voorzieningen. En de kosten van de Spelen vallen mee. Er is een realistische en volledig gedekte begroting van 4,2 miljard euro. Ter vergelijking: de Spelen vorig jaar in Athene kostten bijna negen miljard euro. `Museumstad' Parijs vernieuwt zich al met al voor een schijntje. En nu hebben 150 Franse chef-koks met een ster zich ook al uitgesproken voor Parijs.

Volgende week gaat de commissie naar Moskou, maar haar keuze, zo is de luidruchtige hoop, staat natuurlijk eigenlijk al vast.

    • Pieter Kottman