Lester Young, Charlie Parker & Miles Davis:

Ze zijn talloze keren op tv te zien geweest en begrijpelijk: de drie `performances' op deze dvd hebben een grote historische waarde. Voor Charlie Parker (zie ook de cd-rubriek) geldt dat in extreme mate: de opname van een tv-show in 1952 is de enige waarin hij te zien en te horen is.

Niet minder bijzonder is `Jammin' The Blues' van najaar 1944, de eerste korte jazzfilm met kunstpretenties met in de hoofdrol Lester Young. Het restmateriaal van deze session staat alleen in audio aan het eind.

De langste en bekendste `performance' is die van Miles Davis uit '59 waarop hij te horen is met zijn kwintet plus het grote orkest van arrangeur Gil Evans. Prachtige beelden, schitterende muziek.

Waarschuwing: deze dvd heeft twee speelkanten! Alleen de PAL-kant werkt (hier) perfect.

Great Performances

(Idem DVD 1057)*****

    • Frans van Leeuwen