Jan Fabre eregast in Avignon

Door de benoeming van Vlaamse theatermaker Jan Fabre als artiste associé (gastprogrammeur/ eregast) van het Festival d'Avignon, komen dit jaar extra veel choreografen en Belgen naar het prestigieuze zuid-Franse theaterfestival.

Fabre bepaalt mede het programma, en er zal extra aandacht zijn voor zijn werk. Hij verzorgt de openingsvoorstelling L'Histoire des Larmes (Het verhaal van de tranen) en er is eerder werk van hem te zien. Ook is er een overzichtstentoonstelling ingericht met zijn beeldende kunst.

In het kielzog van Fabre komen verschillende Belgen naar Avignon: choreograaf Wim Vandekeybus, regisseurs Jan Lauwers, Arne Sierens, Jan Decorte en popzanger Arno Hintjes. Belgische regisseur Jacques Delcuvellerie brengt Anathèm, een voorstelling gebaseerd op verhalen uit het Oude Testament. Ook komen de choreografen Christian Rizzo, William Forsythe en Josef Nadj naar Avignon. De laatste wordt de artiste associé van de editie van 2006. De Franse regisseur Olivier Py komt met het negen uur durende toneelstuk Les Vainqueurs (De overwinnaars). Jean-François Sivadier komt met Le Mort de Danton (Dantons dood).

Sinds het jonge duo Hortense Archambault en Vincent Braudriller twee jaar geleden in Avignon de macht overnamen van de illustere directeur Bernard Faivre d'Arcier, trachten zij een frisse en het liefst controversiële wind door het festival te laten waaien, door meer buitenlanders toe te laten en artistes associés aan te stellen.