Jacuzzi's in de Bijlmer

Ergens is het misgegaan met de houseparty. Toby Paul (18) sprak oer-vj Mischa Klein over de toekomst van het uitgaan en zijn plannen voor een nieuwe club

Het lijkt wel of liefde, vrede en xtc in het uitgaansleven hebben plaatsgemaakt voor angst, cocaïne en streng deurbeleid. Waar is het misgegaan met de houseparties? Onlangs zei je in een interview dat de housecultuur gedeeltelijk mislukt is...

Dat idee heb ik wel, ja. House is van oorsprong zwarte muziek, ik ben nog met m'n broertje in 1993 in Chicago in the Warehouse geweest (de eerste houseclub – TP) en daar waren toen ook alleen maar zwarten. Toen deze muziek overwaaide naar Nederland, kwamen er de meest uiteenlopende figuren op af. House had nog geen echt gezicht, dus iedereen paste er nog bij. Maar onder andere door het deurbeleid van clubs is het publiek steeds blanker geworden. House is geen creatieve vrijplaats meer voor iedereen, eerder een blanke entertainmentindustrie.

Vind je het dan niet gek om te vj'en op de enorme feesten van Tiësto?

Ja, en nee, het is ook wel een uitdaging om op zo'n schaal je werk te doen, en een logisch gevolg van de toenemende populariteit van dancemusic. Tijs weet zo'n grote groep ook in een goede sfeer bij elkaar te brengen. Maar het is wel massa-entertainment geworden. Vroeger ging het niet om grote rockstars, maar was het publiek zelf de ster, op de dansvloer. In het begin was er niks en moest iedereen z'n best doen om zo'n scene te laten ontstaan, en creatief zijn om er iets aan bij te dragen. Er was nog geen mode of manier van dansen, dat was spannend. Inmiddels is house geïnstitutionaliseerd en weet iedereen wat hij aan moet trekken en hoe hij zich moet gedragen. Er zijn nog steeds wel leuke nieuwe initiatieven en mensen die undergroundfeestjes willen geven, maar het is niet zo makkelijk meer als vroeger, toen er nog veel grote kraakpanden waren waar de jeugd naar toe kon en z'n eigen ding kon organiseren. Alles speelt zich nu af in commerciële clubs, met hun eigen eisen, voorschriften en regels.

Je nieuwe project, een loungeclub in de Bijlmer, wat moet ik me daar bij voorstellen?

Ik wil nog niet helemaal vastleggen wat er gaat gebeuren, het is een experiment. Loungeclub dekt de lading ook niet. Het moet een club worden met een terras, jacuzzi's en een restaurant, maar ook met muziekoptredens en events met getalenteerde mensen uit de buurt. Scratch-lessen met bekende dj's, dat soort dingen. En de locatie is belangrijk. Niet in het centrum, waar alles al min of meer vastligt en bepaald wordt door de commerciële clubs, maar juist in de Bijlmer, waar je de meest uiteenlopende mensen tegenkomt. Van barbecuende Russen aan de wodka tot Indiase mensen die staan te chanten, alles door elkaar. Zo'n smeltkroes trekt mij aan. Doordat mensen momenteel zo angstig zijn, en `buitenlanders' zo'n issue is, is er een hele zieke sfeer ontstaan in Nederland die erg negatief en behoudend is. Dus is het mooi om iets te doen wat daar op een positieve manier mee omgaat.

Wordt er niet al van alles georganiseerd voor lokale talenten?

Jawel, maar in Amsterdam wordt dat nog lang niet zo sterk erkend als in London of New York, waar de buitenwijken een hele eigen cultuur voortbrengen, kijk naar Brooklyn, een buurt die helemaal hot is vanwege de cultuur die ze voortbrengt. In Amsterdam doen we nog een beetje alsof de Bijlmer er niet bij hoort, dat vind ik wel slecht.

Wil je dat verhelpen met strakke witte banken en cocktails?

Dat cocktailgevoel wil ik er wel een beetje in hebben. Het moet niet op een gesubsidieerd clubhuis lijken, dat is me niet ambitieus genoeg, dat is te makkelijk. Het is ook niet een plek om in je joggingbroek een beetje te gaan hangen. Het moet wel een hoog ambitieniveau uitstralen, mensen mogen zich er wel echt voor kleden. Qua vormgeving wordt het heel functioneel, ruim, grote terrassen, maar ook wel geavanceerd en modern met licht en video en dat soort dingen. Daardoor wordt het ook aantrekkelijk voor mensen uit het centrum om er eens naartoe te gaan. Ik wil juist die doorstroom een beetje op gang brengen. Onze doelgroep is heel Amsterdam. Mensen in het centrum willen altijd alles op hun fietsje binnen honderd meter bereik hebben, maar in New York zit je zo een half uur in de taxi als je naar een club wil, dat zou hier ook wat meer moeten komen. Niet dat gezeur dat alles zo ver weg zit. De stad is groter dan het centrum.

Ga je ook house draaien?

Ja, maar ook hiphop, R&B en allerlei mengvormen ervan. Ik ben gewoon op zoek naar de volgende mutatie en dat ligt vaak in het samenbrengen van tegengestelde stijlen. Je ziet dat al op feesten als Luxurush, die weliswaar vanuit een commercieel oogpunt georganiseerd worden, maar zich toch op nieuw terrein bevinden.

Hoe ver ben je?

Het gaat goed. We zijn nu de vergunningen rond aan het maken en we hebben een voorlopig ontwerp voor het gebouw, want we willen het wel zelf bouwen. Over ongeveer een jaar moet het opengaan.

    • Toby Paul