Holland Festival terug naar muziek (Gerectificeerd)

Met het concert Heaven & Hell, Angels & Demons, en daarin de nieuwe compositie Racconto dall'Inferno van Louis Andriessen, opent op 1 juni het 58e Holland Festival in het Concertgebouw te Amsterdam.

Onder de nieuwe directeur Pierre Audi, tevens artistiek leider van De Nederlandse Opera, wordt de hegemonie van de muziek op het festival hersteld. Ook de grandeur is terug; terug naar de glorietijd, dat is wat de presentatie van het programma gisteren in het nieuwe Muziekgebouw leek uit te drukken. In zijn toespraak benadrukte Audi dat het festival, na 13 jaren van `identiteitscrisis', weer aansluiting zoekt met de 35 gloriejaren die eraan vooraf gingen. Thema van deze editie is `Heaven & Hell', met een nadruk op allerhande spirituele muziek.

Ook grote nationale instellingen als Het Concertgebouworkest, het Nationale Ballet, het Nederlands Dans Theater, het Stedelijk Museum en De Nederlandse Opera keren met nieuw werk in het festival terug. Het festival wil ook gaan samenwerken met het Rijksmuseum en het Rotterdams Filmfestival. De schaal en ambities zijn aanzienlijk verruimd, het budget is opgeschroefd tot 3,8 miljoen euro.

Het festival toont vijf opera's, met Alban Bergs opera's Lulu en Wozzek van de Hamburgische Staatsoper. Audi regisseert zelf bij zijn eigen gezelschap L'amour de loin van de Finse componist Kaija Saariaho. De Nederlandse Opera brengt ook Rob Zuidams Rage d'amours, geregisseerd door Guy Cassiers, en Prokovjevs L'amour des trois oranges.

Deze editie bevat ook de opening van het nieuwe Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam, waar een goed deel van het festival plaatsvindt. Vijf concerten worden gewijd aan Arvo Pärt. Het Concertgebouworkest brengt in de Gashouder van de Westergasfabriek een concert met video met nieuw werk van Brett Dean en Jacob ter Veldhuis. Het festival brengt aan theater Tierno Bokar van Peter Brooke, van Johan Simons twee werken uit diens Duitstalige oeuvre: Elementarteilchen van Houellebeqc en Anatomie Titus van Heiner Müller. Guy Cassiers brengt zijn complete Proust-cyclus. Het festival sluit met het acht uur durende nachtconcert The Veil of the Temple van John Tavener in de Oude Kerk.

Rectificatie

Het artikel Holland Festival terug naar muziek (12 maart, pagina 7) meldt dat Pierre Audi met De Nederlandse Opera op het Holland Festival L'amour de loin brengt. Deze opera wordt echter opgevoerd door de Finse Nationale Opera, op 4 juni.