Het begin

Trainen is een onbekend begrip bij deze snel groeiende en voor kinderen uiterst aantrekkelijke sport. Waar de gebruikelijke agressiviteit totaal ontbreekt; je dient elkaar domweg te helpen en aan beginnertjes je fijne kneepjes en trucjes voor te doen. Die de gevorderden eerst eindeloos hebben geoefend in een van de vele skateparkjes. Of gewoon op de stoep, straat of autoloos winkelcentrum. Hoe het écht moet, is te zien in de programma's van de muziekzender MTV. Met de bijbehorende knalharde rockmuziek, kleding en fel beschilderde planken. Of op de dvd's van eigen makelij. Area 51 is een Eindhovens skatepark in een van de mooiste hallen van Nederland. Waar tot voor kort de straaljagers van de luchtmacht werden opgeborgen. Zaterdagmorgen is er anderhalf uur skaten voor de kleintjes. Willen ze iets weten of voorgedaan hebben, dan kunnen ze naar de leiding stappen. Die op dit moment in een hoek van de hal met een lasapparaat de baan aan het repareren is. De eerste kinderen worden binnengebracht, voorzien van een fles met drinken, een pak koeken, een manshoge tas voor hun plank en de raad om het toch vooral voorzichtig aan te doen. Voor vier euro zijn ze hier de hele dag onder de pannen. Sommige vaders of moeders blijven nog even hangen, tillen hun kind en plank uit een komvormige baan waar ze op eigen kracht niet meer uit kunnen komen. Aan de leiding wordt niet veel gevraagd. Want echte skaters, die helpen elkaar. Altijd.

Dit is de tiende aflevering over kinderen en sport.

    • Freddy Rikken