Helden en joffers

Superhelden komen in soorten en maten. Maar hun diensten worden niet altijd evenzeer op prijs gesteld. Dat merkten althans de hoofdpersonen uit de Pixar-animatie The Incredibles, waarin Mr. Incredible en zijn gezin zelfs moeten onderduiken en zich voordoen als `gewone' mensen om niet te zeer op te vallen in held-vijandige tijden. Ondankbare mensheid die niet gered wil worden.

The Incredibles is nu ook op (dubbel-)dvd verschenen, onverminderd rijk verzorgd, zoals alles wat via de Disney-fabriek de wereld in wordt gestuurd, met commentaren van de makers, achtergronddocu's, bloopers en niet gebruikte scènes (waarvan je je natuurlijk meer kunt afvragen in hoeverre die echt afgevallen zijn, of voor de dvd-versie achter de hand gehouden, maar goed, een kniesoor die daar in dit geval over zeurt). Hoogtepunt is een kort filmpje over baby Jack-Jack, de enige uit de familie Incredible, pardon Parr, die niet over bijzondere krachten bleek te beschikken. Daar denkt zijn kinderjuf heel anders over.

Soms zijn kinderjuffen zelf superhelden. Zoals Mary Poppins uit de Disney-klassieker die nu ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de film extra opgetuigd en digitaal opgepoetst anderhalf jaar na de vorige `special edition' nóg een keer op dvd verschijnt. Met nog meer extra's, zoals sing-along-versies in Nederland en Engels (wat is beter stotteren: `supercalifrajalisticexpialidocious' of `superkwalikwantiviaextraquasiotisch'?), nieuwe en oude making of's en vooral liedjes en filmpjes die niet eerder te zien waren. Zoals De kat die naar een koning keek, duidelijk een voorstudie voor de scène waarin Mary Poppins met Jane en Michael Banks in de krijttekeningen van straattekenaar/ schoorsteenveger/ballonnenverkoper/vrijbuiter/alleskunner Dick van Dyke annex Bert verdwijnen. In de tien minuten durende bonusfilm springt Julie Andrews met twee kinderen een kat achterna een schilderij in.

Mijn echte filmheldin Miss Jane Marple heeft geen Disney-magie en getekende pinguïns nodig om indruk te maken. Ze is nog een graadje truttiger dan Julie Andrews' gouvernante. Een echte oude joffer, terwijl je je bij Mary Poppins nog altijd kan afvragen hoe de relatie tussen haar en Bert werkelijk in elkaar steekt. De Agatha Christie-verfilmingen waarin de speurneuzige Miss Marple de hoofdrol speelt zijn nu in twee boxen met ieder vier films verschenen. Het zijn de tot speelfilmlengte gemonteerde afleveringen van de BBC-televisieseries uit de jaren tachtig en negentig met de muizige Joan Hickson in de hoofdrol.

Joan Hickson haalt het niet bij Margareth Rutherford die van Miss Marple een eersteklas avonturierster maakte, die zelf de achtervolging inzette en over muren klom. Bepaald ongepast gedrag voor een oude vrijster. Joan Hickson is subliem in het eeuwigdurend heggen snoeien, net als er moordenaars in spe of overspelige echtgenoten voorbijkomen, net iets te lang in het hotelregister kijken om te zien wie de overige gasten zijn, of precies haar bolletje lichtblauwe breiwol onder de stoel rollen van een interessante heer met wie zij een gesprekje wil beginnen.

The Incredibles, Mary poppins, Miss Marple

Films:****

Extra's:****

    • Dana Linssen