Halsema: `CDA en VVD voeden angst'

De fractieleiders Verhagen en Van Aartsen van CDA en VVD ,,stapelen angstbeeld op angstbeeld'' over het gevaar van islam en terrorisme. Dit zegt GroenLinks-leider Femke Halsema vandaag in een gesprek met deze krant. Zij meent dat zich van de grootste coalitiepartijen ,,een grote mate van hysterie'' meester heeft gemaakt, die zij als ,,volstrekt onverantwoord'' karakteriseert.

Halsema wil dat alle politici ,,bij zichzelf te rade gaan hoe om te gaan met de angst onder de bevolking''. De fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer heeft zelf een periode van bezinning ingelast toen zij eind vorig jaar door het politieke klimaat gedurende enige maanden in een persoonlijke `dip' kwam. Een vakantie bestempelt zij als ,,mijn redding'' om door te gaan in de politiek. Zij stoorde zich in deze periode onder meer aan het in haar ogen liefdeloze optreden van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken), die onder meer een ,,discriminerende opmerking'' maakte over het lagere incasseringsvermogen van moslims. ,,Ik verwijt haar dat zij stigmatiseert en kwetst.''

Volgens Halsema past de ,,hysterie'' van de regeringspartijen in een ,,neoconservatieve agenda'', waarbij grondrechten in toenemende mate ,,een politiek instrument in handen van de macht'' worden. ,,Het gaat gepaard met nieuwe hiërarchische verhoudingen, met de roep om nieuw leiderschap. Zij geven uitdrukking aan een cultuur die geen nieuwkomers verdraagt.''

Halsema levert ook kritiek op de wijze van optreden van Tweede-Kamerlid Hirsi Ali (VVD): ,,Wat zou het een verademing zijn als zij eens wat meer anti-man werd en wat minder anti-islam.''

Vraaggesprek pagina 35

    • René Moerland