Geuzenpenning voor streven autonomie Tibet

Hollywood op de bres voor Tibet. Met de acteur Richard Gere als grote trekker, krijgt de `International Campaign for Tibet' de Geuzenpenning.

De organisatie `International Campaign for Tibet' (ICT) – voorzitter is de Amerikaanse filmster Richard Gere – krijgt vandaag in de Grote Kerk van Vlaardingen de negentiende Geuzenpenning. Die verdient ze volgens de stichting Geuzenverzet 1940-1945 omdat ICT vreedzaam ijvert voor de democratie en voor de mensenrechten in Tibet, dat door China op een gewelddadige manier wordt bezet.

De publieke aandacht voor de organisatie is vooral te danken aan de voorzitter van de organisatie, sinds 1997 is dat de acteur Richard Gere.

Gere is niet de enige boeddhist in Hollywood die ijvert voor autonomie van Tibet. De aandacht van beroemdheden voor de Tibetaanse zaak lijkt groter dan voor andere conflicten in de wereld. John Ackerly, directeur van de Amerikaanse afdeling van ICT: ,,Ik denk dat dit vooral is toe te schrijven aan het charisma van de Dalai Lama. Bovendien gaat het om een gebied dat bekend staat als een mystieke plaats. Dat spreekt tot de verbeelding. Bij een gebied als bijvoorbeeld Darfur ligt dat anders.''

De boeddhistische filmster kreeg gisteren horden journalisten en fotografen in zijn kielzog toen hij in het stadhuis van Vlaardingen een dankwoord richtte tot de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. Zijn bekendheid zet ICT in de schijnwerpers. Gere zei tegen de aanwezige pers: ,,Het is een mooi spel dat we met elkaar spelen.'' De acteur legde daar uit dat zijn verbondenheid met het boeddhistische Tibet misschien te maken heeft met het feit dat hij is geboren in het jaar dat Chinese troepen Tibet binnenvielen, in 1949.

Het verzet tegen het Chinese Volksbevrijdingsleger bereikte in 1959 een dieptepunt toen een volksopstand in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa werd neergeslagen. In dat jaar vluchtte de Dalai Lama, de geestelijke leider van Tibet, naar Dharamsala in Noord-India om daar een regering in ballingschap te installeren. Die zit daar nog altijd. De Dalai Lama heeft zijn aanvankelijke strijd voor een onafhankelijk Tibet intussen afgezwakt naar een eis om autonomie binnen China. ICT wil op een geweldloze manier haar steentje daartoe bijdragen.

De organisatie is in 1987 opgericht in Washington. Ze vraagt bij regeringen aandacht voor de situatie in het bezette Tibet. Via lobbywerk tracht ICT daarnaast bij die regeringen ook fondsen te verzamelen voor Tibet en besteedt ze aandacht aan de mensenrechten in het gebied. Maar de focus ligt nu vooral op de gewelddadige onderdrukking door de Chinezen en de Tibetaanse eis om autonomie. De `International Campaign for Tibet' steunt die eis. Daarom krijgt Lodi Gyari, vice-voorzitter van ICT en speciale afgezant van de Dalai Lama, in de Grote Kerk van Vlaardingen vandaag de penning uit handen van burgemeester Wim Deetman van Den Haag. ICT voegt zich daarmee op de erelijst van de Geuzenpenning bij organisaties als Artsen zonder Grenzen, Amnesty International en de Anne Frankstichting.

    • Kristof de Ryck