Freire wint weer etappe in Tirreno

Wereldkampioen Oscar Freire heeft gisteren opnieuw toegeslagen in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico, onderdeel van de ProTour. De Spaanse wielrenner van Rabobank won de derde etappe, nadat hij donderdag ook al zegevierde in de tweede rit.

Freire toonde in de rit over 228 kilometer van Tivoli naar Torricella Sicura dat hij klaar is voor de eerste grote voorjaarsklassieker, Milaan-Sanremo, komende zaterdag. Hij won niet alleen de eindsprint van alle specialisten, maar bleef ook in de tussensprint de Italiaanse sprinter Alessandro Petacchi voor. Freire verstevigde daardoor de leiding in het algemeen klassement en heeft nu 11 seconden voorsprong op Petacchi.

Michael Boogerd steunde Freire in de eindsprint, maar zijn beulswerk leek bijna tevergeefs. De Spaanse wereldkampioen reed in de slotkilometer tegen de dranghekken. Het lukte hem overeind te blijven en met een machtig eindschot alsnog als eerste over de meet te rijden. De Fransman Laurent Brochard finishte als tweede. Boogerd kwam als 26e over de streep.

In Parijs-Nice, ook behorend tot de cyclus ProTour, ging de ritzege gisteren naar de Italiaan Gilberto Simoni. Erik Dekker verloor 15 kilometer voor de finish van de vijfde en zwaarste etappe door een kapot voorwiel de aansluiting met de favorieten en kon daarmee een kruis zetten door zijn ambities voor het eindklassement.

Dekker zakte naar de twaalfde plaats in het klassement. Na een goede slotklim, waarin hij uiteindelijk nog betere klimmers als Vinokoerov en de Belg Gilbert achterhaalde. ,,Ik baal, ik ben op de voorlaatste klim, kort nadat Jan Boven me zijn wiel had gegeven, niet eens vol doorgegaan omdat ik vreesde mezelf op te blazen op de Mont-Faron. Uiteindelijk bleek ik gewoon heel goede benen te hebben. Dan is dit resultaat teleurstellend.''

De Amerikaan Bobby Julich van het team CSC werd de nieuwe leider in de Franse rittenkoers die morgen eindigt. Hij heeft 19 tellen voorsprong op de Constantino Zaballa.