Frédérique Spigt:

,,Ik ambieer het hele leven te dromen'', zegt Frédérique Spigt ergens in de zwart-witdocumentaire op deze dvd. Het is zo'n uitspraak die het goed zou doen als kop boven een interview, maar die geen enkel inzicht verschaft in leven en werken van welke artiest dan ook. Dat valt hier des te meer op doordat deze knap gemaakte documentaire meer zegt over de manier waarop Spigt muziek maakt dan twintig interviews ooit zouden kunnen. De door Sonia Herman Dolz tijdens de opnamen voor Spigts nieuwe duetten-cd Mans Genoeg (samen met de dvd in deze box) gemaakte film laat veel emoties zien. Blijheid, opluchting en trots na een geslaagde take. Het vreselijk balen als iets moois op het laatste moment in het honderd loopt, zoals hier Sarah Bettens overkomt. Concentratie ook, in de momenten net voordat de teksten met precies de bedoelde intentie en zeggingskracht uit de strot moeten komen. Van de 15 duetten op de cd is `Too Hard To Understand', een langzame blues met prachtige piano en contrabas met Tessa Boomkamp, een hoogtepunt. Maar ook de nummers met Barry Hay, Huub van der Lubbe en Ivo Severijns.

Mans Genoeg

(A Film DS91019,

cd en dvd)****

    • Bart Jippes