Eastern Lane:

Het ligt eraan met welk nummer van deze cd je begint, hoe je de Schotse band Eastern Lane zult karakteriseren. Wie meteen naar het eerste liedje luistert, leert Eastern Lane kennen als een obstinate punkrock-band die klinkt alsof ze zojuist met gitaar en al door je ruiten zijn komen vallen. Wie achteraan begint, met `Desires Of Liars' zal iets horen dat door de vibrerende en vliedende gitaarklanken ook in een nummer van Underworld kon thuishoren; hypnotiserend house-achtig. En wie als eerste liedje `Wait A Little Longer' hoort, hoort een sober blues-schema compleet met voetgestamp.

Verbindende factor tussen al deze verschijningsvormen is de woeste zang van voorman Andrew Lawton in wiens stem plaats is voor zowel de razernij van Johnny Rotten als de melodieuze melancholie van een Jeff Buckley, en de sneer van The Strokes. Lawton doseert en weegt, en wisselt zijn overspannenheid af met berusting. ,,My heart yearns'', zingt hij in de single `Saffron'. Dat verlangen wordt veelzijdig uitgedragen.

The Article

(RTRADCD184)****

    • Hester Carvalho