De kopers wekten nog een serieuze indruk

Criminelen investeerden drugsgeld niet alleen in Air Holland, maar ook in een bedrijf dat diplomaten en prominenten beveiligde.

Volgens het strafdossier van de Air Holland-zaak kreeg de verdachte drugshandelaar Iwan G. (38) de zeggenschap over beveiligingsbedrijf Secuprofs op 1 januari 2001. G. en de toenmalige directeur/eigenaar L. van der Putten van Secuprofs kwamen de verkoop eind 2001 overeen, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2001. Justitie claimt te kunnen bewijzen dat Iwan G. het bedrijf kocht met inkomsten uit de handel in verdovende middelen.

G. en enkele van zijn broers kwamen toen al uitvoerig voor in Nederlandse politiedossiers. Zo lagen er tips uit 1998 en 2000 bij de FIOD Rotterdam en de douane in Arnhem die G. in verband brachten met drugssmokkel via zijn toenmalige bedrijf, dat diepvriesproducten uit Suriname importeerde.

Volgens Van der Putten behoorde Secuprofs op het moment van verkoop tot de `top-drie' van bedrijven in Europa inzake persoonsbeveiliging. De nieuwe eigenaar nam van hem het klantenbestand over, aldus Van der Putten. Het werk voor diplomaten behelsde onder meer de beveiliging van de Britse ambassade in Brussel en die van de Filippijnen in Den Haag. Personeel van Secuprofs voerde dat werk gewapend uit. Ook beveiligde Secuprofs zogenoemde VIP-parties van diplomaten ,,op ambassades in heel Europa'', zegt Van der Putten. Eveneens werd Secuprofs veelvuldig ingezet door diplomaten bij autoritten van Den Haag naar Straatsburg, Brussel en Luxemburg. Het werk voor magistraten en advocaten betrof het vervoer van en naar terechtzittingen, aldus Van der Putten, die hierover om veiligheidsredenen ,,terughoudend'' is.

Een rondgang van deze krant leert dat weinig mensen in de branche op de hoogte zijn van de relatie van Secuprofs met drugsgeld. Secuprofs en Van der Putten die inmiddels met een ander bedrijfje beveiligingsadviezen geeft hebben in het algemeen een goede reputatie. ,,Van der Putten was een van de mensen met een echt vertrouwd bedrijf'', aldus Hans Donkers van het concurrerende Network Protection. Quote interviewde Van der Putten in 1999 over beveiliging van industriëlen, Netwerk interviewde hem enkele dagen na de moord op Pim Fortuyn in 2002 over persoonsbeveiliging.

Van der Putten benadrukt niet te hebben geweten dat hij zijn bedrijf verkocht aan mensen die mogelijk met drugshandel te maken hebben. Hij zegt dat de kopers een serieuze indruk wekten, mede omdat ze pas tot de aankoop over gingen nadat ze boekenonderzoek (`due dilligence') deden. De koopsom werd correct vergoed, aldus Van der Putten. Hij zegt dat hij nu alle banden met Secuprofs heeft verbroken, hoewel hij na de verkoop nog circa tien maanden voor het bedrijf is blijven werken. Hij zegt dat slecht management en achterstallige betalingen hem deden besluiten vervroegd te vertrekken. Overigens werd Van der Putten mei 2003 door zowel het Rotterdams Dagblad als het Algemeen Dagblad namens Secuprofs geciteerd omdat volgens hem de persoonsbeveiliging van koningin Beatrix onder de maat zou zijn geweest. Van der Putten is geen verdachte in de strafzaak en door de politie alleen gehoord als getuige.

Klanten melden dat het bedrijf zeker tot eind 2003 gewoon heeft doorgewerkt. Zo maakte de gemeente Eindhoven nog in september 2003 gebruik van Secuprofs. Eindhoven zegt overigens nooit te hebben geweten dat het bedrijf was verkocht, aldus een woordvoerder. Het ministerie van Justitie meldde vrijdag dat de vergunning van Secuprofs in maart 2004 is ingetrokken. Bronnen rond het onderzoek zeggen dat dit gebeurde nadat vanuit het OM ,,belastende informatie'' was doorgegeven.

Iwan G. via enkele BV's nog altijd eigenaar van Secuprofs is 11 september 2004 in Brazilië aangehouden met 50.000 XTC-pillen in zijn bezit. Eerder die maand betrapte de politie in Den Haag hem al met 88.363 XTC-pillen, aldus het strafdossier; hij werd toen hangende zijn berechting vrijgelaten. Volgens de justitiële stukken is hij in Brazilië gedetineerd. Secuprofs was de laatste dagen onbereikbaar. Zijn broer Piet werd vorig jaar tot vijf jaar celstraf veroordeeld, wegens cocaïnehandel.

De RVD wil niet reageren op de zaak. Een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediesten (KLPD) wil namens de DKDB slechts zeggen dat deze dienst ,,nooit samenwerkt'' met particuliere bedrijven. Op de concrete kwestie van het prinselijk bezoek gaat men niet in.

    • Tom-Jan Meeus
    • Tom Kreling