Dansers in opstand tegen de grote, kille stad

Twee Rotterdammers, choreografe Conny Janssen en fotograaf Carel van Hees, maken de voorstelling I'M HERE, over wat het leven in de stad met mensen doet.

,,Het leven in de stad biedt geen troost meer, het wordt alleen maar meedogenlozer'', zegt Conny Janssen aan de vooravond van de première van I'M HERE, ,,maar ik blijf in mijn werk zoeken naar een uitweg''. Janssens nieuwe choreografie is het eerste deel van wat een vierluik gaat worden over het thema stad. Voor I'M HERE werkt Janssen samen met fotograaf en filmmaker Carel van Hees (1954). De twee Rotterdammers omschrijven zichzelf als typische stadsmensen, die met de nodige trots het open karakter, de rauwheid en de no nonsense-mentaliteit van Rotterdam prijzen. Toch is I'M HERE geen ode aan de multiculturele havenstad; de voorstelling zoekt naar stedelijke universalia als dynamiek, de stortvloed aan informatie, geuren, geluiden en ritmes.

Janssen: ,,Voor mij is de stad een onuitputtelijke bron van inspiratie. De stad is hard, agressief, maar daarom vind ik het juist fascinerend hoe mensen zich erin staande houden. In I'M HERE onderzoek ik hoe mensen de anonimiteit van het stadsleven ontlopen, terwijl ze er ook naar verlangen.''

Toen Janssen enkele jaren geleden in Dordrecht op de multimediale tentoonstelling Play van Carel van Hees rondliep, kreeg ze `haar' stadsgevoel. Janssen: ,,Ik zag het theater in zijn werk. Ik werd er door geraakt en dacht: bij al deze beelden en geluiden hoort dans.'' De bekroonde fotograaf Van Hees staat met zijn documentaire zwart-wit portretten in een typisch Hollandse traditie. Voor de films en foto's van I'M HERE moest hij niet-portretterend te werk gaan. Van Hees: ,,Ik wilde niet concurreren met de dansers op het toneel. Ik heb gezocht naar metaforen voor verkilling, onbuigzaamheid of melancholie, door op rare plekken en tijden de stad te bekijken.''

Sommige foto's, die op doeken afgedrukt de zijwanden van de voorstelling vormen, lijken te zijn genomen in een grauw industriegebied. Samen met geanonimiseerde mensen vormen ze `onmenselijke' taferelen. Van Hees: ,,Mijn kant van het verhaal is de onverschillige stad waartegen de dansers in opstand komen. Stad en dansers moeten met elkaar in dialoog, ze zijn tot elkaar veroordeeld.''

Conny Janssen (1958) staat bekend om haar abstracte maar altijd humane dans. Ze werkte vorig jaar in Licht samen met lichtontwerper Reinier Tweebeeke, in Vuil & Glass (2002) ging ze een lyrische confrontatie aan met een huisvuilcentrale in Alkmaar. De poëtische tendens in haar recente werk doorbreekt ze met het hectische, dynamische I'M HERE. ,,Ik hou van het contrast tussen abstractie en dansers die persoonlijkheid hebben. Dansers zijn bij mij nooit alleen maar uitvoerders. Ze vertolken mijn beleving van, in dit geval, de stad. Ik kijk met een theateroog, zodat je de dans bijna niet als pure dans ervaart.''

Het gevaar om het leven in de stad te verbeelden door een overdosis dynamiek, omzeilt Janssen door ontmoetingen in bijvoorbeeld een duet te ensceneren. Er moeten contrapunten zijn in alle overprikkeling. Als altijd maakt ze gebruik van verschillende soorten muziek maar de mooie, lieflijke aria's blijven dit keer achterwege. ,,Mijn werk gaat altijd over hoe mensen zich tot hun omgeving verhouden, dit keer drijf ik het op de spits. Heftig als de stad zelf.''

`I'M HERE' van Conny Janssen Danst: 12/3 Schouwburg Rotterdam, 14/3 Schouwburg Amsterdam, 19/3 Hoofddorp. Tournee t/m 27/5. Inl : (010) 4529912 of www.connyjanssendanst.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen