Charlie Parker:

Vandaag is het vijftig jaar geleden dat hij in New York overleed, 34 jaar oud. Charlie Parker, de grootste saxofonist uit de jazzhistorie (zie ook de dvd-rubriek). Zijn mooiste opnamen, gemaakt voor de indies Savoy en Dial, werden enkele jaren geleden verenigd in een fraaie 8-cd box (Savoy 92911). Die is via Amazon en dergelijke nog wel te vinden, maar Definitive, een postbuslabel uit Andorra, maakt het makkelijker. Het `leende' de opzet van Savoy: globaal chronologisch en per session eerst de mastertakes, en stopte het materiaal in blokken van vier in een kartonnen schuifhoes. Met alle relevante gegevens plus een bio in een plaatjesrijk boekje van 24 pagina's. Ruim negen uur `heilige' jazz voor nog geen zestig euro, het moet een wonder zijn voor hen die destijds een dagloon betaalden voor een 78-toerensingle. Wie alleen de ruim tachtig mastertakes wil, kan bij Definitive ook terecht. Op vrijdag 18/3 laat de (Amsterdamse) Concertzender vanaf middernacht de complete box horen. Heel maart is daar trouwens Parker-maand.

Complete Savoy & Dial Sessions

(Definitive Records DRCD44402,

2 x 4 cd's in box)*****

    • Frans van Leeuwen