Beveiligers verdacht van witwassen

Een bedrijf dat de persoonsbeveiliging van diplomaten, industriëlen en leden van het koninklijk huis heeft verzorgd, is in handen van zakenmensen die worden verdacht van het witwassen van drugsgeld.

Het gaat om dezelfde investeerders die eind vorig jaar in het nieuws kwamen omdat ze volgens justitie crimineel geld hebben geïnvesteerd in de inmiddels failliete luchtvaartmaatschappij Air Holland.

Uit het dossier van deze strafzaak blijkt dat de groep, geleid door de Surinamer Iwan G., sinds 1 januari 2001 de zeggenschap heeft over het beveiligingsbedrijf Secuprofs uit het Brabantse Gemert. Secuprofs verzorgde volgens ex-directeur/eigenaar L. van der Putten, die het bedrijf aan Iwan G. verkocht, de persoonsbeveiliging van ,,diplomaten in heel Europa, captains of industry en VIP's, maar bij voorbeeld ook magistraten en advocaten in Nederland''.

Iwan G. zit op dit moment vast in Brazilië. Via enkele BV's is hij nog altijd eigenaar van Secuprofs. Op 11 september 2004 is hij in Brazilië aangehouden met 50.000 XTC-pillen in zijn bezit. Eerder die maand betrapte de politie in Den Haag hem al met 88.363 XTC-pillen, aldus het strafdossier. Hangende zijn berechting werd hij toen vrijgelaten.

Op de website van het bedrijf staan foto's van medewerkers van Secuprofs met prins Claus, prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander, voetballer Ruud van Nistelrooy en leden van het corps diplomatique.

Secuprofs opereerde op ,,high risk-niveau'', aldus Van der Putten. Zo verzorgde het bedrijf, naast de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), de beveiliging bij het bezoek van Máxima en Willem-Alexander op 6 september 2001 aan Eindhoven, bevestigt een gemeentewoordvoerder.

Volgens Van der Putten waren destijds 35 van de veertig beveiligers afkomstig van Secuprofs. Het bedrijf was volgens hem voor dit werk door de overheid gescreend: ,,De mensen van Secuprofs bevonden zich zo'n drie, vier meter van het [prinselijk] paar. Zij beveiligden ook het evenement eromheen.''

achtergrondpagina 3

    • Tom-Jan Meeus
    • Tom Kreling