Betty Davis:

Funkdiva Betty Davis was in de jaren 1968-'69 kortstondig getrouwd met Miles Davis. Ze bracht hem in contact met Sly Stone en Jimi Hendrix en de grote jazztrompettist zette met Bitches Brew zijn baanbrekende en door puristen betreurde jazzrockperiode in. Zelf hield Betty Davis er begin jaren zeventig een kortstondige carrière als sexy funkzangeres op na, waarbij topkrachten als Larry Graham en Robert Palmer haar tot grote hoogte stuwden. De hoogtepunten van haar albums Betty Davis, They Say I'm Different en Nasty Gal zijn verzameld op This Is It, een cd die zo bol staat van opwindende en vreugdevolle funk dat de onmiskenbaar door deze muziek beïnvloede nu-souldames Erikah Badu en Missy Elliott erbij verbleken. Zo seksueel expliciet als `If I'm in luck I might get picked up' durft zelfs de hitsigste hiphopper van nu niet te zijn en in `Shoo-B-doop and cop him' verslaat ze Sly & The Family Stone op eigen terrein. Betere funk bestaat niet, hoe hard Jennifer Herrema van RTX probeert net zo rauw en doorleefd te klinken.

This Is It

(VampiSoul/Sonic)*****

    • Jan Vollaard