50 Cent ruziet zijn nieuwe cd naar de top

Op de website van platenmaatschappij Aftermath staan de twee nieuwsberichten broederlijk naast elkaar: de kortstondige ruzie tussen rappers The Game en 50 Cent is officieel ten einde, en 50 Cent heeft van zijn nieuwe album The Massacre in de eerste vijf dagen 1,15 miljoen albums verkocht. Nadat de twee rappers dagenlang het nieuws domineerden met hun geruzie en schijnbaar gerelateerde schietpartijen, gaven ze exact acht jaar na de moord op raplegende The Notorious B.I.G. een gezamenlijke persconferentie. Nu 50 Cent met drie singles in de Amerikaanse Top 5 staat, is het weer vrede en gaan ze samen projecten opzetten in de getto's.

Met de bizarre vete tussen labelgenoten The Game en 50 Cent – beiden ontdekt door de Amerikaanse hitproducent Dr. Dre – lijkt de marketing van rapmuziek een nieuwe fase te zijn ingegaan. Hoewel rappers al jaren ruziën om aandacht te genereren voor hun muziek, is de indruk dat alles in scène is gezet nog nooit zo groot geweest. 50 Cent was de uitvoerend producent van het debuutalbum van The Game en speelde een doorslaggevende rol bij het opbouwen van diens reputatie. Een week voor de release van zijn eigen album, zette hij The Game ineens uit zijn groep met het vage verwijt dat de jonge rapper hem te weinig respect zou hebben getoond.

Terwijl 50 Cent bij een radiostation in New York het nieuws vertelde, werd voor de ingang een lid uit de entourage van The Game in zijn dijbeen geschoten. Dit leidde tot oorlogszuchtige taal van The Game, een lid van de Bloods-gang in Los Angeles die onder meer pochte dat hij niet bang was om te sterven. Twee dagen later, hun gezamenlijke videoclip bij het nummer Hate It Or Love It was inmiddels niet van het Amerikaanse beeldscherm af te branden, stonden de twee rappers alweer te knuffelen voor de camera's. Bij moedermaatschappij Interscope – die met Eminem, Tupac en Marilyn Manson ruimschoots ervaring heeft met het verkoopbevorderende effect van provocaties – zullen de champagneflessen op dat moment ontkurkt zijn.

    • Saul van Stapele