Vluchten Martinair uit België

Martinair gaat verre vakantievluchten uitvoeren voor reisorganiatie Thomas Cook vanaf de Brusselse luchthaven Zaventem. De twee bedrijven maakten gisteren bekend dat zij een contract voor drie jaar zijn aangegaan. Vorige maand stapte Thomas Cook Nederland al voor zijn lange afstandsvluchten over naar Martinair, na de surseance van Holland Exel.

Het debacle rond Holland Exel, onderdeel van de Exel Aviation Group van Erik de Vlieger, legt Martinair geen windweieren. De CEO van Martinair, Arie Verberk, verwacht dat Thomas Cook (Nederland en België) goed is voor ruim 100.000 passagiers per jaar. Martinair heeft zijn omzetprognose voor 2005 naar boven toe bijgesteld; deze komt voor het eerst boven de één miljard euro uit.

De verhouding tussen Thomas Cook en marktleider TUI Nederland is door de gang van zaken rond Holland Exel ernstig verstoord. Wim Desmet, een van de hoofdbestuurders van Thomas AG, het Duitse moederbedrijf, haalde gisteren fel uit naar de CEO van TUI Nederland, Steven van der Heijden, die hij betichtte van ,,mateloze arrogantie''.

TUI poogde vorige maand Thomas Cook over te halen door middel van een gezamenlijke financiële injectie Holland Exel in de lucht te houden. Beide bedrijven vlogen sinds 2003 met Air Holland, het latere Holland Exel. Maar Thomas Cook weigerde tot woede van TUI geld in Holland Exel te steken. ,,Thomas Cook is hierom door TUI crimineel gedrag en opportunisme verweten. Feit is dat Exel van schandalen aan elkaar hing. Wij hebben aan de Exel Groep herhaalde keren financiële garanties gevraagd en nooit gekregen'', zei Desmet. Thomas Cook is volgens Desmet in 2003, toen Steven van der Heijden er de CEO was, te zeer gericht geweest op prijs en niet op kwaliteit en die fout wil hij niet herhalen. TUI Nederland heeft enige miljoenen gestoken in Holland Exel.