Thors liefdesgeschiedenis voor 9-jarigen

Wie wel eens getuige is geweest van de verliefdheid van een negenjarige, weet dat dit een serieuze zaak kan zijn; een oefening in volwassenheid met grote verwarring en onzekerheid. In Rood hart, blauwe vlinder beschrijft Annika Thor met verbazend veel inlevingsvermogen de verkering van Elfie met Anders.

Thor is in Nederland vooral bekend door haar serie over de joodse zusjes Steffi en Nellie, voor kinderen vanaf twaalf jaar, bekroond met de Kinderboekenwinkelprijs. Rood hart, Blauwe vlinder is Thors eerste boek voor jonge kinderen dat in Nederland verschijnt.

Elfie en Anders zijn verliefd op elkaar, maar hoe moet dat nou als ze elkaar tijdens de lange zomervakantie niet kunnen zien? Dit is de enige verhaallijn van het boek, maar omdat Annika Thor die zo minutieus uitwerkt, kan de lezer met gemak in de huid van de verliefden kruipen. Thor weet dat je, als je negen bent, de sneeuw op je tong proeft en dat het wel en wee van een konijn de kurk van een vriendschap kan zijn. Thor beschrijft mooi hoe verlangens en verwachtingen van geliefden nooit helemaal met elkaar in de pas lopen, en zeker niet als je elkaar lange tijd niet ziet.

Een beetje vreemd is de heftigheid waarmee Thor de kinderen laat zoenen. Op het einde van de vakantie herinnert Anders zich `de smaak' van Elfies lippen. Dat kan wel kloppen, want op pagina 55 hebben ze onder het dekbed, tijdens een logeerpartij, flink gekust. `Ze zoenen elkaar zo vaak dat ze de tel kwijtraken. Ze zoenen elkaar op de mond, op de wang en op de kin, en in de duisternis belandt één zoen van Elfie toevallig op Anders' neus. Ze zoenen elkaar totdat ze geen lucht meer krijgen en ze onder het dekbed vandaan moeten komen om adem te halen.' Misschien dat het goed Zweeds gebruik is om op je negende zo te zoenen, maar Nederlandse kinderen kunnen, en willen, zich daar denk ik niet zoveel bij voorstellen. Zonder zoenen, is het allemaal al ingewikkeld genoeg. Het is de enige dissonant in deze verder grootse, kleine liefdesgeschiedenis.

Annika Thor: Rood hart, Blauwe vlinder. Uit het Zweeds vertaald door Emmy Weehuizen-Deelder, 136 blz., 8+, Lemniscaat, €12,50

    • Monique Snoeijen