Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor het werk van de commissie Pavem, die zich bezighoudt met de integratie van allochtone vrouwen in de Nederlandse samenleving, met een reportage over inburgering op de Beatrixschool in Rotterdam en het Zorg-Werk project in Haarlem. Verder een verslag uit Madrid over de herdenking van de aanslagen van vorig jaar. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Gesprek met schrijver Francisco Umbral over hoe Spanje na de aanslag van een jaar geleden in Madrid is veranderd. Ook aandacht voor de rol van de taxichauffeurs die in de eerste uren van de ramp een belangrijke rol bij het vervoer van de honderden gewonden speelden. Ned.1, 20.30-21.50u.

Nova politiek. Discussie over de missie van Nederlandse commando's naar Afghanistan en het gesteggel over de gekozen burgemeester met oud-D66'er Gerrit-Jan Wolffensperger, VVD-senator Heleen Dupuis en VNG-voorzitter en Haags burgemeester Wim Deetman. Ned.3, 22.20-23.05u.

26.000 gezichten. Eerste deel van een serie van 21 portretjes van circa twee minuten door verschillende regisseurs waarin de kijker kennis maakt met een asielzoeker en de betekenis van het uitzettingsbeleid van minister Verdonk. Initiatiefnemer van het project is filmmaker en psychotherapeut Joost Bosland die in zijn praktijk dagelijks te maken krijgt met angst en stress van asielzoekers. Ned.3, 21.49-21-50u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Gesprek met acteur Richard Gere die als voorzitter van The International Campaign for Tibet morgen in Vlaardingen de Geuzenpenning 2005 in ontvangst neemt. Ook aanwezig de voorzitter van de Europese afdeling Tsering Jampa. Ze praten over de huidige situatie in Tibet en over Gere's motivatie zich voor het Tibetaanse volk in te zetten. Ned.3, 19.20-19.50u.

De leugen regeert. Over dieventaal voor inbrekers op de deurposten, daklozen die op kosten van de gemeente Sneek voor 55 euro met een taxi naar Leeuwarden zouden worden vervoerd en de aan Michels ontleende uitspraak `voetbal is oorlog'. Ned.3, 21.15-21.49u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met Edwin de Roy van Zuydewijn over zijn huwelijk met prinses Margarita, koninklijke pesterijen en de echtscheiding. Golden Earring treedt op. RTL4, 22.50-24.00u.

FILM

Spider-Man (Sam Raimi, 2002, VS). Even succesrijke als peperdure ($150 miljoen) stripheldenverfilming zou, met al zijn speciale effecten, zowel realistischer als ironischer zijn dan Batman of Superman. Titelheld Tobey Maguire bestrijdt The Green Goblin (Willem Dafoe) en probeert onderwijl het hart te veroveren van Kirsten Dunst. Yorin, 20.30-22.45u.

Hollow Man (Paul Verhoeven, 2000, VS/Duitsland). Geavanceerde speciale effecten kenmerken kille griezelfilm van Verhoeven. Kevin Bacon als geleerde die even onzichtbaar als kwaadaardig wordt. Net5, 22.15-0.10u.

Love and Death on Long Island (Richard Kwietniowski, 1997, Canada/GB). Bij vlagen ontroerende comedy of manners maakt subtiele grapjes over de verschillen tussen Amerika en Engeland en de kloof tussen hogere en lagere cultuur. Vroegbejaarde, wereldvreemde Britse schrijver John Hurt raakt in de ban van het niet al te slimme, Amerikaanse tienerfilmidool Jason Priestley. Canvas, 23.45-1.15u.

Purely Belter (Mark Herman, 2000, GB). Regisseur van Brassed off (1997) doet innemend verslag van de pogingen van twee jochies om 1.000 pond te vergaren voor een seizoenskaart van Newcastle United. Ned.3, 23.50-1.25u.

Playing By Heart (Willard Carroll, 1998, VS). Zie tv-vooraf. Yorin, 0.05-2.10u.

.The Strange Affair of Uncle Harry (Robert Siodmak, 1945, VS). Psychologische thriller waarin liefde van verlegen George Sanders voor Ella Raines wordt gedwarsboomd door bezitsdrang van zijn zus Geraldine Fitzgerald. Fijnzinnige regie van Siodmak wordt ontsierd door op last van de censuur aangebracht, minder logisch slot. BBC2, 1.40-3.00u., zwart-wit.

RADIO

De avonden. Onder meer besprekingen van de bundel Verhalen van een beter land van de Amerikaanse schrijver E.L. Doctorow en de film Melinda and Melinda van Woody Allen. Ook Marjan Teeuwen over haar tentoonstellingen in een oud waterleidinggebouw in Den Bosch. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Gesprek met kunstenaar en vervalser, van o.a. werk van Picasso, Chagall en Appel, Geert-Jan Jansen. Hij heeft er in Frankrijk voor in de gevangenis gezeten. Deze week kreeg hij een deel van zijn in beslag genomen schilderijen terug. Radio 1, 0.04-0.45u.