Sopraan Papian derde in titelrol opera Norma

De Armeense sopraan Hasmik Papian was gisteravond bij de Nederlandse Opera de derde titelrolvertolkster in Bellini's Norma in vier dagen, nadat Nelly Miricioiu een keelontsteking kreeg en eerste vervangster Lucia Aliberti de rol niet uit het hoofd bleek te kennen. Maar terwijl het publiek het Amsterdamse Muziektheater betrad, klonk daar `vanuit de hemel' de beroemdste Norma van de vorige eeuw: Maria Callas. Haar Casta diva werd in de bovenste foyer gedraaid als illustratie bij een inleiding.

Papian verving in Rotterdam al eens de zieke Nelly Miricioiu in een concertante Norma, dus haar komende optredens, tot Miricioiu weer beter is, staan in een traditie. Papian heeft een grotere stem dan de strak zingende Aliberti in de tweede helft van de première, maandagavond. Ze heeft ook nogal wat vibrato, waarin de coloratuurtrillers in Casta diva soms vervagen.

Papian kent de al vele malen gezongen rol en kan die in de omstreden enscenering van Guy Joosten na haar entree als de diva Maria Callas ook na wat snelle instructies al perfect acteren. Ze bouwt haar Norma capabel op met lyrische maar ook furieuze passages, beweeglijker en temperamentvoller ogend dan Miricioiu. In de weinig stijlvolle, luidkeelse voorstelling is ze verreweg de beste.

Voorstelling: Norma door de Ned. Opera. Gezien: 10/3 Muziektheater Amsterdam. Herh.: t/m 28/3 (uitverkocht). Radio 4: 2/4 20 uur.

    • Kasper Jansen