Onbekende geestelijke volgt Maschadov op

De geestelijke Abdoel-Chalim Sadoelajev is benoemd tot interim-opvolger van de dinsdag gedode Tsjetsjeense rebellenleider Aslan Maschadov. Dat heeft de gezant van Maschadov in Londen gezegd.

De benoeming heeft de steun van de beruchte krijgsheer Sjamil Basajev, die betrokken was bij enkele bloedige gijzelingen. Sjeik Abdoel-Chamil, die de geheime Tsjetsjeense shari'a-rechtbank leidt, is een obscure figuur. Russische media stelden gisteren dat hij een Saoediër is die vrouwelijke zelfmoordterroristen trainde, een Tsjetsjeens Doemalid betwijfelt of hij wel echt bestaat. Volgens anderen is sjeik Adoel-Chalim een wahabitische Tsjetsjeen uit het dorp Argoen, die samen met Maschadov op videotapes te zien was.

Sjeik Abdoel-Chamil lijkt niet meer dan een stroman. De machtigste krijgsheren zijn momenteel Basajev, die talloze terreuraanslagen claimde, en Dokoe Oemarov, het gewezen hoofd van Maschadov's veiligheidsraad. Oemarov werd vooral berucht als kidnapper. Zij zijn voor niemand een acceptabele gesprekspartner.

Moskou viel gisteren boos uit tegen Polen, dat de dood van Maschadov ,,een misdaad en een politieke fout'' noemde. ,,Zijn handen zijn bevlekt met het bloed van duizenden Russische burgers, waaronder kinderen'', aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Russische openbaar ministerie maakte gisteren bekend dat het lichaam van Maschadov conform de anti-terreurwet niet aan de familie wordt overgedragen maar in een anoniem graf verdwijnt. Dat maakt een onafhankelijke autopsie onmogelijk.

Ramzan Kadirov, vice-premier van de Tsjetsjeense regering, noemt zijn eerdere bewering dat Maschadov werd omgebracht door een lijfwacht, nu een grapje. Een bron van het dagblad Kommersant stelt dat een lijfwacht Maschadov in het achterhoofd schoot toen hij wilde doorvechten tot de dood. Volgens Kommersant zou dat kloppen met de uitpuilende ogen van Maschadov op foto's. De officiële versie is dat hij stierf door interne kneuzingen nadat speciale troepen een luik van zijn bunker opbliezen en schokgranaten naar binnen wierpen. In de bunker zijn twee laptops gevonden, die nu onderzocht worden.

Gisteren stortte in Tsjetsjenië een legerhelikopter neer, waarbij ten minste elf militairen omkwamen. Volgens een woordvoerder van het Russische leger is de helikopter tegen elektriciteitsdraden aangevlogen. De woordvoerder zei dat Tsjetsjeense rebellen ongetwijfeld zullen melden dat zij de helikopter hebben neergehaald, maar dat is ,,ongegrond''.

In het verleden zijn in Tsjetsjenië herhaaldelijk Russische helikopters beschoten, recent in september vorig jaar. In augustus 2002 werd een overvolle Mi-26 helikopter neergehaald, waarbij zeker 127 mensen omkwamen.