Met Manu Larcenet terug naar het platteland

Tot op heden was het enige vertaalde werk van de veelbelovende Franse tekenaar Larcenet de humoristische jeugdstrip Pedro de Neusbeer. Dat is weliswaar een amusante serie, maar met het eerste deel van het vierluik De dagelijkse worsteling is hij echt doorgebroken. Het album werd in 2004 tijdens het stripfestival in Angoulême bekroond met de prijs voor beste album.

Het uitgangspunt van De dagelijkse worsteling is eenvoudig: een grotestadsbewoner van ergens in de dertig met een leuke maar vermoeiende baan heeft genoeg van het hectische leven en verhuist naar het platteland. Hoofdpersoon Marco Louis volgt al acht jaar therapie tegen angstaanvallen en heeft het gevoel dat zijn leven is vastgelopen. De enige uitweg zijn eenzaamheid en natuur. De initialen van de hoofdpersoon zijn niet het enige autobiografische van dit verhaal. Ook Larcenet volgde jarenlang psychotherapie en verruilde enige tijd geleden Parijs voor een Frans dorpje (waar Elle hem interviewde als `nieuwe, trendy plattelandsbewoner').

De dagelijkse worsteling lijkt dan ook uit het leven gegrepen; Larcenet gebruikt steeds precies de juiste toon en verluchtigt het toch redelijk zware thema van burnout met veel humor. Zoals echt goede tekenaars, zoekt hij voor sommige sequenties een andere vormgeving. De mijmeringen over zijn ziekte, de moeizame band met zijn ouders of de bindingsangst voor een relatie met de schattige dierenarts uit het dorp, worden weergegeven in commentaar boven plaatjes van grauw gekleurde tekeningen, die zijn gedachten weerspiegelen. Een angstaanval in zijn knusse, door groen omgeven boerderijtje is helemaal roodgekleurd alsof het alarmfase één is. Aan zijn tekenstijl is overigens goed te zien dat Larcenet uit de school van het humoristische Franse tijdschrift Fluide Glacial afkomstig is. Eenvoudig getekende personages met soms een lange humorneus. Voor de natuur neemt Larcenet echt de tijd. De pagina's waarin Marco rondloopt in de weilanden en bossen zijn soms romantisch en overweldigend als een schilderij van Caspar David Friedrich. Het is te hopen dat de andere delen ook snel worden vertaald.

Manu Larcenet: De dagelijkse worsteling. Oog & Blik, 54 blz. €14,95

    • Gerard Zeegers