Kroes twijfelt aan mededinging in energiesector

Eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) gaat uitgebreid onderzoek doen naar de financiële en energiesector, omdat op deze markten nog geen sprake is van eerlijke mededinging.

Zij kondigde dit gisteren aan in een rede voor de International Bar Association, een organisatie van advocaten die zich veel met mededingingszaken bezighouden.

De Nederlandse eurocommissaris onderstreepte dat zij de bevoegdheid heeft hele sectoren te onderzoeken ,,waar de mededinging niet zo goed lijkt te functioneren als zou kunnen''.

Zij wees erop dat financiële diensten en energie ,,cruciaal'' zijn voor de concurrentiekracht van de Europese economie. Volgens Kroes zijn de mededingingsonderzoeken onderdeel van de vernieuwde `Lissabon-strategie' om de economie van de Euopese Unie te versterken en dynamischer te maken.

Eerder deed de Europese Commissie al eens een sectoronderzoek in de telecommarkt. Het ging toen vooral om de mobiele telefonie. Dat onderzoek leidde tot onderzoeken naar individuele bedrijven als Vodafone en Deutsche Telekom, die andere aanbieders veel te hoge tarieven zouden berekenen bij het gebruik van gsm's in het buitenland.

In de financiële sector zijn er al langer klachten over de problemen die autoriteiten zouden opwerpen bij buitenlandse overnames van banken. Onlangs nog vroeg eurocommissaris Kroes om uitleg hierover van de president van de Italiaanse centrale bank.

Eurocommissaris Charlie McCreevy (Interne Markt) kritiseerde gisteren in een speech de banken dat zij hun belofte niet nakomen om in 2010 een betalingssysteem voor de hele EU gereed te hebben, waardoor klanten gemakkelijker en goedkoper grensoverschrijdende betalingen kunnen verrichten.

Hij kondigde daarom wettelijke maatregelen aan om de sector tot zo'n betalingssysteem te dwingen. ,,We kunnen niet voor eeuwig met onze armen over elkaar blijven zitten'', zo lichtte McCreevy zijn plannen toe.

De European Payments Council is begonnen met het ontwikkelingen van standaarden voor eurobetalingen. Maar volgens McCreevy gaat dat te traag, omdat de standaarden niet verplichtend zijn voor de banken. ,,Als het nodig is zal de Commissie een aantal overgekomen standaarden verplichtend maken.''