Khan leverde Iran centrifuges

De Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan heeft centrifuges voor verrijking van uranium aan Iran verkocht. Maar de Pakistaanse regering wist er absuluut niets van.

Dat heeft de Pakistaanse minister van Informatie, Sheikh Rashid Ahmed, gisteren gezegd. Het is voor het eerst dat Islamabad concrete bijzonderheden geeft over de illegale transacties van Khan.

Khan, de `vader van de Pakistaanse atoombom', viel vorig jaar in ongenade na onthullingen via Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten over de verkoop van nucleaire geheimen aan Noord-Korea, Libië en Iran. De militaire leider van Pakistan, generaal Pervez Musharraf, heeft steeds volgehouden dat Khan op eigen houtje handelde. De atoomgeleerde verblijft nu in zijn huis in Islamabad maar zal verder niet strafrechtelijk worden gevolgd omdat hij zoveel verdiensten voor Pakistan heeft gehad. Ook weigert president Musharraf om Khan te laten onderwerpen aan verhoren door buitenlandse onderzoekers.

Dat Khan centrifuges aan Iran heeft geleverd, is nu extra pijnlijk door de oplopende ruzie over het Iraanse kernwapenprogramma. Washington beschuldigt Teheran ervan verrijkt uranium te willen gebruiken voor atoombommen. Iran zegt dat het uitsluitend streeft naar vreedzaam gebruik van kernenergie. Pakistan is onder Musharraf de belangrijkste Aziatische bondgenoot van de VS in de strijd tegen terrorisme. De VS noemen de afhandeling van de affaire-Khan een binnenlandse aangelegenheid voor Pakistan.