Ink brengt heerlijk abstract muziekballet

Met de woorden `ik begin' eindigt de nieuwe voorstelling Ink van Gallili Dance. De Amerikaanse danser Stephen Shropshire maakte voor zijn thuisbasis in Groningen al eerder choreografieën, maar deze keer kreeg hij een geheel eigen avond. Op borden laat hij de negen dansers scènes aankondigen: ,,een raam aan zee'' of ,,het hart van het doolhof''. Afgezien van deze filmisch aandoende ingreep, is Ink een heerlijk ouderwets, abstract muziekballet.

De dansers bewegen in prachtig caleidoscopisch verspringende patronen door de ruimte. Op de beste momenten doet de heldere lijnvoering aan Hans van Manen denken al mist Shropshire de schijnbare lichtvoetigheid en vooral de speelsheid van Van Manen. De Amerikaan is wetmatiger door in de groepsgedeeltes telkens één danser buiten de boot te laten vallen. Dat zou dramatisch moeten werken – eenzame temidden van in de pas lopende medemensen – maar daarvoor zijn de dansers net niet menselijk genoeg. Ze zijn materiaal, uitvoerenden en ook in bijvoorbeeld de duetten is er geen onderling contact. Dat geeft Ink een wat formalistisch, humorloos karakter terwijl er ijzersterke structuren aan ten grondslag liggen. De lucht die Shropshire met de tekstborden tracht aan te brengen is niet ijl genoeg en past qua theatraliteit nauwelijks bij de ook al beoogde abstractie.

De emotie ligt dus niet in de dans zelf. Het is de barokke swing en de Schwung van Vivaldi en Bach die zorgt dat Ink lekker verteerbaar is. Shropshire weet hoe hij hoge bewegingen tegen laag moet afzetten, stil tegen hectisch en meer van die klassieke choreografielessen. Maar in de solo's en duetten verschraalt zijn idioom tot gekunstelde poses en blijken de zo mooi synchroon dansende dansers in hun eentje niet zo sterk en strak. Het concept van Ink is uiteindelijk niet consequent genoeg maar het herbergt zeker Shropshires talent voor fraai muziekballet.

Galili Dance: Ink van Stephen Shropshire. Muziek: Bach, Vivaldi e.a. Gezien 9/3 Lak-theater Leiden, tournee t/m 26/5. Inl: www. galilidance.com

    • Ingrid van Frankenhuyzen