Het beeld

Als een camera inzoomt op een flatgalerij in Alphen aan den Rijn, dan gaat het over Savanna. Zo heette de driejarige peuter die in september vorig jaar ,,dood werd aangetroffen in de kofferbak van haar moeders auto'', volgens de lepe samenvatting van de zaak door Sacha de Boer gisteren in het NOS Journaal.

Moeilijk om beelden te vinden bij zoiets. Netwerk (EO) verzon er gisteren twee bij: de grafsteen van Savanna, met de achternaam netjes afgedekt door bloemen en knuffeldieren, en een in een wieg liggende, grote plastic meisjespop. Er was nieuws. De inspectie Jeugdzorg uitte in een rapport vernietigende kritiek op nalatigheid van het Bureau Jeugdzorg Noord-Holland en het OM begint een gerechtelijk vooronderzoek tegen de gezinsvoogd van Savanna, op verdenking van dood door schuld.

In eerste instantie lijkt een strafklacht tegen een falende bureaucraat een sympathiek initiatief. Dat vond zeker ook Netwerk-presentator André Zwartbol in gesprek met de advocaat van de voogd. Die vroeg wat je hebt aan zo'n proces. ,,Dan kan de rechter zich uitspreken en dan weten we tenminste hoe het zit'', antwoordde Zwartbol monter, mede namens de kijker die sterk gekant is tegen het sterven van kinderen.

Nova (NPS/VARA) bood eergisteren meer zicht op hoe het zit. Daar vertelde pedagoog Adri van Montfoort aan Paul Witteman dat er naar schatting jaarlijks veertig tot vijftig kinderen door hun ouders gedood worden. En dat het beschermen van kinderen niet de belangrijkste norm in het beleid is. En dat er te weinig geld wordt uitgetrokken voor jeugdzorg.

Het vervolgen van uitvoerders van funest beleid zou een zware wissel trekken op de capaciteit van rechtbanken en gevangenissen, temeer daar gisteren meer voorbeelden opdoken van onverwachte toepassingen van het strafrecht. Nova had een gesprek met een arts uit een ziekenhuis in Oosterhout, die was vrijgesproken van moord, omdat hij een stervende patiënt te veel morfine had toegediend. Zijn advocaat Cees Korvinus begreep niet goed wat het OM bezield had om zijn cliënt in hechtenis te nemen en te vervolgen.

En dan meldden journaals en sportprogramma's op gezag van de KNVB dat voor het eerst in de geschiedenis een profvoetballer justitieel vervolgd zou worden wegens een zware overtreding op het veld. Rachid Bouazan (Sparta Rotterdam) schopte in december Niels Kokmeijer (Go Ahead Eagles) met een dubbele beenbreuk het ziekenhuis in. De voetbalcarrière van Kokmeijer is definitief voorbij.

Een krantenbericht in Hans Heijnens rommelige documentaire Het Surinaamse legioen (HUMAN) falsifieerde toevallig gisteravond de primeur. De Surinaams-Nederlandse Elinkwijk-speler Frank Mijnals werd in het seizoen 1959-60 veroordeeld tot 75 gulden boete en twee weken voorwaardelijk wegens het uitdelen van een klap op het veld aan André Maas (MVV). Mijnals vertelt in de film dat Maas hem de hele wedstrijd gesard had, en `aap' genoemd. Misschien is het toeval dat opnieuw een allochtone speler `als eerste' strafrechtelijk moet boeten voor de algehele spelverruwing.

    • Hans Beerekamp