`Heropening debat kernenergie positief'

Eurocommissaris Piebalgs (Energie) is positief over pogingen van Nederlandse bewindslieden het debat over gebruik van kernenergie te heropenen. ,,Er moeten bij kernenergie geen taboe-onderwerpen zijn'', zegt hij tegenover deze krant. Onlangs zei staatssecretaris Van Geel (Milieu) dat de kerncentrale in Borssele open moet blijven. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) pleitte vorige maand voor de mogelijkheid om kernenergie te gebruiken.

Volgens eurocommissaris Piebalgs is het wetenschappelijk onderzoek nu zover dat ook over de opslag van kernafval besluiten kunnen worden genomen. Hij noemt kernenergie acceptabel ,,als de bevolking akkoord gaat''.

Piebalgs ziet een ,,reusachtige noodzaak'' om onderzoek te doen naar de mededinging in de energiesector. Op 1 juli 2004 werd de Europese energiemarkt voor grootverbruikers geliberaliseerd, maar niet alle lidstaten voeren de regels uit. Piebals zal met ,,gepaste voorstellen'' komen als blijkt dat verdere regeling nodig is. Gisteren kondigde eurocommissaris Kroes een onderzoek naar de hele energiesector aan.

In Nederland is de liberalisering van de energiemarkt al volledig. Nederland gaat ook verder dan andere lidstaten bij de scheiding van netwerken van electriciteitsproducenten, die hierop zware kritiek hebben. Piebalgs vindt niet dat Nederland met de snelle liberalisering risico's neemt. Hij wijst op het ,,succesvolle'' beleid in Groot-Brittannië.

vraaggesprekpagina 10

ENERGIEpagina 11