Frans computermeisje in houten vliegmachine

Het prentenboek Suzanne van Maria-Ange Guillaume (tekst) en FranÇois Roca (illustraties) valt meteen op. Dit suikerzoete meisje in haar houten vliegmachine is, met haar extreem grote hoofd en poppenogen, zo te zien uit de computer geboren: Lara Croft meets poëzie-plaatjes in een prachtig gekleurde wereld in perspectief.

Op de eerste tekening weet de lezer meteen: hier staat iets belangrijks te gebeuren. Suzanne zit op de rand van haar bed, tegenover haar zit haar hond, die – hoewel hij lijkt gemaakt van hard plastic – heel aaibaar is. `Propje gromt. Hij heeft zijn sok in zijn bek en schudt hem heftig heen en weer. De sok moet dood.' Maar Suzanne heeft geen tijd voor `die onzin'. Ze heeft Propje iets belangrijks te vertellen: `Vandaag ga ik op reis. Met het vliegtuig. Heel ver weg; naar het einde van de wereld.' Ze neemt haar winterkleren én haar zomerkleren mee.

Wat volgt is een adembenemend vliegavontuur. Over de stad, over de oceaan, over een Grieks eiland, over het oerwoud. Vanuit de lucht ziet Suzanne onder meer pinguïns, sneeuw op de Kilimanjaro, giraffen met hun halzen rond elkaar gestrengeld en een olifant die van het ene eiland naar het andere zwemt.

De illustraties zijn met een mooi oog voor detail gemaakt. Als Suzanne over het Griekse eiland met de witte huisjes vliegt, maakt haar vliegtuig schaduw op een dakterras waar loom twee honden en een kat liggen te zonnen.

De tekst is mooi geserreerd: `Als Propje hier was, zou Suzanne zeggen: ,,Mooi hè, Propje?'' Maar hij is er niet. Wat moet Suzanne nu met al dat moois: de sneeuw, de giraffen en de zon?' En dan, zomaar ineens, voelt ze zich moe en verdrietig. `Het vliegtuig maakt een draai. ,,Propje, ik kom eraan!'''

Op de laatste prent likt Propje Suzannes gezicht. Met het vliegtuig op de achtergrond en haar vliegbril omhoog geschoven, lijkt ze net een Amerikaanse vliegenier die uit de oorlog is teruggekeerd: een heldin. En Propje? `Nu is hij weer een hond die alles aankan, die iedere sok kan verslaan.' Suzanne is een prachtig prentenboek over het zoeken naar – en vinden van – geluk.

Marie-Ange Guillaume (tekst) en FranÇois Roça (illustraties): Suzanne. Vertaald uit het Frans door L.M. Niskos, 32 blz., Lemniscaat, €12,95

    • Monique Snoeijen