Een gewiekst krediet helpt je niet

Bert Heemskerk kon Máxima gisteren geen hand geven. De topman van de Rabobank was aanwezig op een Haags congres over microkrediet – kleine bankleningen aan armlastige mensen – waar de prinses ook zou komen opdagen. Maar Máxima, die zich dankzij haar bancaire verleden ontpopt heeft tot een ambassadeur van het microkrediet en om die reden onlangs nog op bezoek was in Oeganda en Kenia, liet om onduidelijke redenen verstek gaan.

Heemskerk had Máxima kunnen vertellen over zíjn plannen met microkrediet. De Rabobank wil dit systeem nu op eigen bodem lanceren, alsof Nederland een ontwikkelingsland is.

De Rabobank heeft een goed gevoel voor timing. Microkrediet beleeft een hype, vooral doordat de Verenigde Naties het jaar 2005 hebben uitgeroepen tot het `Internationale Jaar van het Microkrediet'. In Nederland wil de Rabobank zich met microkredieten richten op de allochtone ondernemer. De bank wil aan hen leningen verstrekken van 5.000 tot maximaal 25.000 euro.

De Rabobank laat zich graag voorstaan op haar maatschappelijke betrokkenheid. In 2003 werd de bank beoordeeld als beste duurzame bank in Europa en de op één na beste wereldwijd. En ook in thuishaven Nederland laat de bank zich niet onbetuigd. Waar beursgenoteerde banken als ING en ABN Amro hun vestigingen sluiten in achterstandswijken, nestelt zich snel een Rabobank. Of, zoals de bank dat zelf liever noemt, een `contactpunt'. Dat laatste kan ook een pinautomaat zijn. Op deze manier probeert de Rabobank een plek te veroveren in de steden, die de witte vlek vormen van de Rabobank, die zijn wortels in het platteland heeft.

Bovendien wil de Rabobank met het microkrediet zijn ijzersterke positie in het midden- en kleinbedrijf verder versterken door ook de kredietmarkt voor allochtone ondernemers aan te boren. Maar de Rabobank zou geen bank zijn als zij niet voor zekerheid kiest. De bank wil de microkredieten daarom uitsluitend verstrekken als gemeentes garant gaan staan.

Amsterdam heeft al laten weten niets voor een dergelijke constructie te voelen. Als de Rabobank kredieten wil verstrekken, moet ze dat ook voor eigen risico doen, redeneert het stadsbestuur.

Wat stelt het initiatief van de Rabobank dan voor? Iedere allochtone ondernemer met een gedegen plan kan bij elke bank krediet krijgen. Als er maar rente wordt betaald, afgelost en het onderpand in orde is. Het `microkrediet' van de Rabobank lijkt nu vooral een kapstok te zijn voor een gewiekste marketingcampagne.

    • Mark Houben