Brit als topman Vendex

Winkelbedrijf Vendex KBB, met 40.000 werknemers een van Nederlands grootste werkgevers, krijgt een Brit als bestuursvoorzitter. De huidige, 57-jarige topman Ed Hamming, vertrekt bij het concern met ketens als Vroom & Dreesmann, Hema, de Bijenkorf, M&S, Praxis en Dixons. Komend voorjaar wordt hij opgevolgd door de 44-jarige Tony de Nunzio, nu nog topman van de Britse supermarktketen Asda, een dochterbedrijf van het Amerikaanse Wal-Mart.

Dat heeft het winkelbedrijf vanochtend bekendgemaakt. Vendex KBB zegt niet wat de reden van het vertrek van Hamming is. Hij laat in een verklaring weten dat hij vijftien jaar bij de onderneming heeft gewerkt en dat ,,het voor mij het juiste moment is om het stokje door te geven''.

Bij de overname van het concern, vorig jaar, door de investeringsmaatschappijen Kohlberg, Kravis & Roberts en Alpinvest vertelde de raad van bestuur dat ze van de nieuwe eigenaren mochten blijven zitten. Maar financieel bestuurder M. Smits is inmiddels overgestapt naar het telecombedrijf KPN.

Vorige maand vertrokken ook de managers T. van Eijk (hoofd conceptontwikkeling) en A. Balvers (directeur financiën) bij warenhuisconcern Vroom & Dreesmann. V&D is veruit het grootste probleemonderdeel van Vendex KBB. De warenhuizen leden de afgelopen verliezen van meer dan 100 miljoen euro. Op dit moment lopen er diverse reorganisaties.

De Nunzio werkte twaalf jaar bij Asda. Daarvoor werkte hij onder meer voor Unilever, L'Oréal en PepsiCo. Hij is verder vice-voorzitter van de raad van commissarissen van de grootste keukenspecialist in Engeland.

In een reactie op zijn benoeming bij Vendex KBB noemt hij het bedrijf ,,een van de meest prominente detailhandelsbedrijven in Europa, met uitstekende winkelformules en sterke marktposities.'' De ondernemingsraad van Vendex heeft ingestemd met zijn benoeming.