Bourgeons sexy prinses verkent een saaie planeet

Maar liefst acht jaar duurde het voordat het derde deel van FranÇois Bourgeons (op scenario van Christian Lacroix) science-fictionserie De cyclus van Cyann verscheen. De reden voor die extreme vertraging was een conflict met uitgeverij Casterman. Deel drie, Aïeïa van Aldaal verschijnt bij Glénat nadat de rechter er aan te pas was gekomen om het contract met Casterman te verbreken. Vreemd genoeg is dit niet de afsluiting van wat oorspronkelijk als drieluik begon en heeft de tekenaar al aangegeven dat er nog minstens twee delen zullen volgen.

Bourgeon is een tekenaar die vooral in de jaren tachtig populair werd met de series De kinderen van de wind en met wat door velen als een hoogtepunt van de Europese strip wordt beschouwd: het drieluik De gezellen van de schemering. In De bron en de sonde introduceerde Bourgeon een beschaving die op het punt stond te verdwijnen door mysterieuze `purperkoortsen'. De aantrekkelijke prinses Cyann Olsimar reist naar de planeet Ilo om daar een medicijn te zoeken. Dat vindt ze in Zes seizoenen op Ilo na een reis op een onherbergzame planeet. Ook ontdekt ze dat er poorten zijn waarmee je in seconden van de ene planeet naar de andere kunt reizen. Daar mogen maar enkele uitverkorenen gebruik van maken, en laat zij er nou net een zijn.

In het derde deel belandt Cyann per ongeluk op de enigszins achterlijke planeet Aldaal. Samen met de avonturierster Aïeïa reist ze rond op zoek naar een manier om er weer vanaf te komen. Ondertussen ontdekt ze smerige zaakjes die te maken hebben met haar thuisplaneet.

Bourgeon is een tekenaar met een unieke, bijzonder precieze stijl waarin hij veel aandacht besteedt aan gedetailleerde omgevingen, kleurgebruik en anatomie van de personages. Ook dit boek ziet er prachtig uit. Maar waarom hij in dit derde deel zijn serie niet gewoon heeft afgerond is een raadsel. De zwerftocht van de sexy prinses over deze afgelegen planeet, voegt nauwelijks iets toe. Het is een doodlopende weg, die als enig doel lijkt te hebben de serie met nog een paar delen op te rekken.

FranÇois Bourgeon en Christian Lacroix: De cyclus van Cyann 3. Aïeïa van Aldaal. Glénat, 76 blz. €16,50

    • Gerard Zeegers