Bomaanslag op shi'ieten in Mosul

Bij een zelfmoordaanslag in de Noord-Iraakse stad Mosul zijn gistermiddag ten minste vijftig mensen gedood. De dader richtte een bloedbad aan door een bom tot ontploffing te brengen in een volle tent.

Artsen vrezen dat het dodental nog verder kan stijgen gezien het grote aantal gewonden. De aanslag vond plaats tijdens een begrafenisplechtigheid voor een lokale shi'itische geestelijk leider, die werd gehouden in een grote tent naast een in aanbouw zijnde moskee.

Mosul kent een gemengde bevolking van sunnitische Arabieren, shi'ieten en Koerden. Volgens Iraakse regeringsfunctionarissen pogen sunnitische extremisten met aanslagen op shi'itische doelen in Irak een burgeroorlog uit te lokken. Een woordvoerder van de plaatselijke afdeling van de Raad van Islamitische Geestelijken, de belangrijkste sunnitische partij in Irak, sprak van ,, een terrorische daad'', bedoeld om ,,een godsdienstoorlog te doen ontbranden''. Maar, zei hij, ,,ik denk niet dat de shi'ieten en de sunnieten in deze val zullen trappen.''

Familieleden van de slachtoffers in Mosul besloten vanochtend af te zien van een gemeenschappelijke begrafenis van hun verwanten uit vrees voor een nieuwe aanslag. Dat besluit werd genomen nadat vanochtend een granaat terecht kwam in de buurt van het moskeeterrein waar gisteren de zelfmoordaanslag werd gepleegd. Bij die beschieting vielen geen slachtoffers.

Het bloedbad van gisteren kwam op een moment dat volgens onderhandelaars een coalitieakkoord tussen de shi'itische Verenigde Iraakse Alliantie, de grootste partij bij de verkiezingen van 30 januari, en de Koerdische Eenheidspartij weer een stap dichterbij is gekomen.

Volgens de bij het overleg betrokken functionarissen is nu de weg vrij voor de benoeming van een kabinet als volgende week woensdag het nieuw gekozen Iraakse parlement, de Nationale Assemblee, voor het eerst in zitting bijeenkomt.

Volgens het akkoord zullen de Koerden de kandidatuur van de shi'itische voorman Ibrahim al-Jaafari voor het premierschap steunen. In ruil daarvoor wordt de Koerdische leider Jalal Talabani president. Maar de Koerden moeten wel genoegen met slechts één belangrijke ministerspost, zei een onderhandelaar van de shi'itische Alliantie gisteren.