Binnenvaart wil nu ook maatregelen stenengooiers

De branchevereniging voor de binnenvaart, de Koninklijke Schuttevaer, heeft minister Peijs (Verkeer en Waterstaat, CDA) gevraagd ook een onderzoek uit te voeren naar het gooien van voorwerpen vanaf bruggen op passerende schepen. De afgelopen twee jaar is dat een à twee keer per maand voorgekomen, zegt K. de Vries, voorzitter van de branchevereniging.

De branchevereniging heeft op 9 maart een brief gestuurd naar minister Peijs. ,,Omdat het stenengooien op de weg constant in het nieuws is, willen wij aandacht vragen voor de situatie op het water'', zegt P. van der Maat, nautisch-technisch medewerker van de Koninklijke Schuttevaer.

De branchevereniging heeft tot dusver incidenten zoveel mogelijk uit de media proberen te houden. Ze wilde mensen niet op ideeën brengen. ,,Zo geven wij ook geen informatie over welke bruggen het gaat, om een kettingreactie te voorkomen'', zegt Van der Maat.

Peijs liet onlangs weten – naar aanleiding van een incident op 9 januari jongstleden waarbij een automobiliste dodelijk getroffen werd door een steen die vanaf een viaduct gegooid was – bruggen en viaducten over de weg met een verhoogd risico als eerste te beschermen met hekken. Rijkswaterstaat gaat in kaart brengen om welke bruggen en viaducten het gaat. Een woordvoerster van minister Peijs liet vanochtend weten dat Rijkswaterstaat nu ook de binnenvaart zal meenemen in deze analyse.

Van der Maat is verheugd over dit besluit. ,,Tot nu toe is er nog niks ernstigs gebeurd'', zegt hij. Schippers zijn volgens hem weliswaar geraakt door hout, steen of glasscherven, maar hierbij zijn nog geen ernstige verwondingen opgetreden. ,,De kans bestaat echter dat het een keer echt fout gaat. Dat een schipper de controle over zijn schip verliest en de pijler van een brug ramt bijvoorbeeld.''

De branchevereniging riep vanochtend schippers opnieuw op om verdachte personen op bruggen te filmen, als eventueel bewijsmateriaal voor de politie. Dat werd al eerder gedaan, maar daarop kwam weinig respons.

,,Er bestaat ook al een meldlijn voor schippers'', zegt Van der Maat. Schippers bellen naar de lijn als ze iets verdachts zien of een incident meegemaakt hebben. ,,Bijvoorbeeld als gegooide voorwerpen het schip net gemist hebben.''

Door de meldlijn zijn volgens de branchevereniging al ,,enkele'' verdachten aangehouden.