AZ verrast vooral zichzelf met ruime zege in Donetsk

Assistent-trainer Eddy Achterberg van Schalke 04 gaf AZ vooraf nauwelijks een kans. Zijn eigen ploeg was een ronde eerder in het UEFA Cup-toernooi door Sjachtar Donetsk uitgeschakeld en het elftal uit Alkmaar zou volgens hem hetzelfde lot zijn beschoren. De ervaring van Schalke 04, de nummer twee van de Bundesliga, maakte het voor AZ-trainer Co Adriaanse gemakkelijk om zich vooraf als underdog te presenteren. De ploeg uit Oekraïne was favoriet, zo verkondigde hij vooraf.

Maar niet voor de eerste keer dit seizoen zorgde de nummer twee van de eredivisie voor een verrassing en ditmaal was wellicht zelfs voor Adriaanse de verrassing groot. In Donetsk won AZ gisteravond met 3-1. De internationale tegenstander, bijeengekocht door miljardair Rinat Achmetov, zorgde voor veel druk op het Alkmaarse doel, maar de betere kansen waren voor AZ. Sjachtar zal volgende week woensdag minstens drie keer moeten scoren om de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi te bereiken.

,,Dit is een heel goed resultaat en eigenlijk heeft Sjachtar geen kans gehad'', glunderde Adriaanse na afloop van het duel. Hij had vooral lof voor zijn mandekkers Joris Mathijsen en Jan Kromkamp. ,,Sjachtar heeft in Aghahowa en Brandoa twee uitstekende, snelle en fysiek sterke aanvallers. In de hele wedstrijd zijn zij eigenlijk niet in scoringspositie gekomen. Opbouwend had het misschien nog wat beter gekund, maar in verdedigend opzicht zat het goed in elkaar.'' Met name middenvelder Denny Landzaat viel op door veelvuldig balverlies.

Spits Brandoa viel vooral op door zijn vele valpartijen, die vreemd genoeg geen enkele keer door de Franse scheidsrechter Layec werden bestraft. Eenmaal had de Braziliaanse aanvaller zelfs succes door zich in de nabijheid van Kromkamp, die hem licht vasthield, te laten vallen. De toegekende strafschop van de Kroatische international Dario Srna werd door doelman Henk Timmer klemvast gepakt.

Even daarvoor, na minder dan een half uur spelen, was AZ uit een hoekschop op voorsprong gekomen dankzij een volley van Robin Nelisse die na maanden weer eens in de basisopstelling mocht starten. Het voorbereidende werk was van linkerspits Tarik Sektioui die eveneens, na uitstekende invalbeurten in de afgelopen weken, in de basis was begonnen. Tegen de rust profiteerde Donetsk van onoplettendheid in de defensie van AZ. De Braziliaanse middenvelder Matusalem kon vanaf rand strafschop ongehinderd inschieten; keeper Timmer was kansloos op de half geraakte bal.

AZ zette het goede spel in de tweede helft voort en verdediger Mathijsen zorgde via een kopbal voor het tweede doelpunt. De voorzet was wederom van Sektioui. De uitgangspositie voor de return in eigen land werd in de blessuretijd nog verder verbeterd, toen Tim de Cler bij een snelle counter in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Met enig geluk verzilverde Kenneth Perez deze kans. ,,De 3-1 is een goed resultaat, al moeten we niet vergeten dat zij juist in uitwedstrijden hun beste spel spelen. Deze overwinning zal ze echter mentaal een aardige knal hebben gegeven'', zei Adriaanse meteen na de wedstrijd.

Ook tegen Schalke 04 zat het venijn van Sjachtar in de tweede wedstrijd. In Oekraïne hadden de Duitsers een gelijkspel gehaald, in Gelsenkirchen volgde een 1-0 nederlaag. Wanneer de verdediging van AZ even sterk is als gisteren lijkt Sjachtar, dat dit seizoen achter Barcelona en AC Milan derde werd in de eerste ronde van de Champions League, weinig kans te hebben. Adriaanse hield gisteravond nog een flinke slag om de arm.

AZ kan al met een schuin oog naar de loting kijken van volgende week vrijdag. Over de potentiële tegenstanders valt nog weinig te zeggen. Newcastle United manoeuvreerde zichzelf in dezelfde positie als AZ, door in Griekenland met 3-1 van Olympiakos Piraeus te winnen. Voor de Engelse ploeg, die in de vorige ronde met gemak Heerenveen uitschakelde, maakte Patrick Kluivert het derde doelpunt. Zowel Austria Wien-Real Zaragoza als Partizan Belgrado-CSKA Moskou eindigde in 1-1. Het Franse Auxerre, vorige maand overwinnaar van Ajax, speelde in eigen land een uitwedstrijd tegen Lille en won met 1-0. Steaua Boekarest-Villarreal werd na hevige sneeuwval in de Roemeense hoofdstad afgelast en uitgesteld naar woensdag.

Sjachtar 1

AZ 3

Ruststand 1-1. 29. Nelisse 0-1, 45. Matusalem 1-1, 50. Mathijsen 1-2, 90. Perez 1-3 (strafschop). Scheidsrechter: Layec (Fra). Toeschouwers: 25.000. Gele kaarten: Timosjoek (Sjachtar Donetsk), De Cler (AZ).