Argentinië roept op tot totale boycot van Shell

De Argentijnse president Néstor Kirchner heeft zijn 37 miljoen landgenoten gisteren opgeroepen geen druppel olie of benzine meer te kopen bij tankstations van de Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell.

Het socialistische staatshoofd riep in een toespraak in zijn paleis op tot een boycot van de tankstations van Shell om op die manier te protesteren tegen de verhoging van de brandstofprijzen die de oliemaatschappij eerder deze week heeft doorgevoerd. Het ging om verhogingen met zo'n vier procent.

In een reactie op de oproep tot een boycot zijn verschillende tankstations en het hoofdkantoor van Shell in de hoofdstad Buenos Aires gisteravond beklad met leuzen. Groepen van radicale werklozen, zogeheten `piqueteros', die uitkeringen krijgen van de Argentijnse regering en voor een deel sterk sympathiseren met de linkse president, zijn begonnen Shell-stations te omsingelen.

Ze liepen gisteren rond met protestborden waarop stond: ophoepelen, we staan diefstal niet langer toe in dit land. Vandaag worden in het hele land acties tegen Shell georganiseerd.

Shell bezit een raffinaderij in Argentinë en heeft ongeveer eenzesde van alle tankstations. In totaal zijn het er 930. De firma heeft niet gereageerd op de boycotoproep. Shell heeft alleen bekendgemaakt de prijzen te hebben verhoogd als reactie op een stijging van de prijzen op de wereldmarkt.

De concurrenten van Shell proberen te profiteren en hebben voorlopig afgezien van verhoging van de prijzen. Anonieme woordvoerders uit de sector spreken in de nationale dagbladen hun grote verontrusting uit over de handelwijze van de president.

,,Wat doet hij als morgen het eerste tankstation in brand wordt gestoken er er een werknemer om het leven komt'', aldus een van hen.

Kirchner reageerde gisteravond al op de kritiek. ,,Men heeft mij gezegd dat een president zo niet behoort te praten. Maar het is mijn plicht het volk te verdedigen'', aldus Kirchner. Hij zegt te willen strijden tegen een complot om de groei van de economie tegen te gaan. Kirchner maakt zich grote zorgen over het gevaar van een toenemende inflatie en de stijgende prijzen van een voor Argentijnen zeer belangrijk product als vlees.

Onder het bewind van Kirchner, die in 2003 aantrad, is de economie jaarlijks met zo'n acht procent gegroeid. In 2002 raakte het land in een diepe economische crisis en schortte het de betaling van de buitenlandse schuld op. Deze maand maakte de regering bekend dat ongeveer drievierde van de buitenlandse particuliere schuldeisers akkoord is gegaan met een omruilactie. Voor elke euro aan obligaties krijgen ze slechts zo'n 30 eurocent terug.

Analisten waarschuwen ervoor dat het wanbetalende Argentinië dringend behoefte heeft aan buitenlandse investeerders. De schuldsanering en de oproep tot acties tegen multinationals zullen het investeringsklimaat niet bevorderen.

    • Marcel Haenen