Amsterdam krijgt zaal voor Europese films

Amsterdam krijgt dit najaar een nieuwe filmzaal waar alleen Europese films zullen worden vertoond. Dit gebeurt op initiatief van Europese culturele instituten, zoals Maison Descartes en het Goethe-Institut.

Dit heeft directeur Philippe Hardy van het Franse cultuurhuis Maison Descartes bevestigd. De films zullen vanaf oktober dagelijks worden vertoond in de filmzaal van Maison Descartes die op dit moment wordt verbouwd. Welke films er precies zullen draaien is nog onbekend; aan de programmering wordt nog gewerkt.

,,We hebben besloten om meer te gaan samenwerken en de Europese filmzaal is daar een uiting van'', licht Hardy het initiatief van de Europese instituten toe. ,,We leven in Europa naast elkaar maar kennen elkaar niet, dat moet veranderen vinden wij. Het is nadrukkelijk geen politiek initiatief om tegenwicht te bieden aan de Amerikaanse films of zoiets.'' Directrice Leen Laconte van het Vlaamse cultuurhuis De Brakke Grond zegt: ,,Ik vind het een bijzonder goed idee in deze barre politieke tijden.''

Met deze opmerking doelt Laconte op de politieke opmars van populistisch rechts in Nederland en Vlaanderen: ,,In Vlaanderen worden op dit moment grote culturele instellingen aangevallen door het Vlaams Belang omdat ze zich te weinig zouden bezighouden met `volkseigen cultuur'. In Nederland bestaat momenteel een enigszins vergelijkbare verkramping. Hier wordt geroepen dat we terug moeten grijpen naar onze eigen culturele roots. Een gezamenlijke Europese filmzaal kan Nederland misschien helpen om weer uit die kramp te komen.''

De films worden geprogammeerd rond thema's. Het eerste thema zal zijn: passie. ,,Omdat Nederlanders de landen die wij vertegenwoordigen vaak associëren met passie. Hoe zuidelijker je gaat, des te groter zou de passie zijn,'' zegt Laconte. Ook zullen er nog dit jaar een hele week films worden vertoond rond het boek Don Quichot, dat Miguel de Cervantes vierhonderd jaar geleden heeft geschreven.

De instituten die meewerken aan de Europese filmzaal zijn: het Duitse Goethe-Institut, de Instituto Italiano di Cultura per i Paesi Bassi, het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Maison Descartes en het Spaanse El Instituto Cervantes. Ook Tjechië en Roemenië zullen deelnemen, via hun ambassades.

    • Julie Wevers