Zwarte zeebaars met miso-sakesaus

Dit recept bevat een paar ingrediënten die misschien minder bekend zijn. De meeste goed gesorteerde oosterse toko's en natuurvoedingwinkels hebben tegenwoordig een Japanse afdeling. Daar vindt u mirin, een gezoete rijstwijn om mee te koken, witte miso, een sojabonenpasta die eigenlijk geel van kleur is en minder zout is dan de donkere versies, en udonnoedels, dikke tarwenoedels in vacuümverpakking. Sake is een gedistilleerde rijstwijn die bij de meeste slijters verkrijgbaar is.

Doe de sake en mirin in een pan en breng op hoog vuur aan de kook. Laat 20 seconden koken. Draai het vuur laag, voeg de miso toe en laat al roerend verhitten tot de miso is opgelost. Draai het vuur matig, voeg de suiker toe en laat al roerend verhitten tot de suiker volledig is opgelost. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud tot kamertemperatuur afkoelen.

Controleer of de zeebaarsfilets goed geschubd zijn. Spoel ze onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi met zout en peper en besprenkel licht met sesamolie. Leg ze op een rooster op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en zet 6 tot 7 minuten onder een hete grill, of tot het vel geblakerd is. Keer de vis om en zet nog 1 tot 2 minuten onder de hete grill, of tot de vis net gaar is. Verwijder desgewenst het vel.

Blancheer intussen de paksoibladen 1 tot 2 minuten in de magnetron, of blancheer ze in een pan kokend water tot ze net geslonken zijn. Dep ze droog, schik ze op grote borden en besprenkel met wat sesamolie. Doe de udonnoedels in een kom, giet er kokend water over en laat circa 30 seconden staan. Giet ze af, schep er een paar lepels misosaus door en schik ze op elk blad paksoi. Leg de visfilets op de noedels en schep een streepje saus in de lengte over de vis. Druppel nog wat saus in een decoratieve cirkel op de borden. Strooi wat purperkers over de vis en dien op.

Morgen: salade van bietjes.

    • Kim Maclean