Wat doen de kinderen

Dansen

Lang geleden was er een klein jongetje dat niets liever deed dan dansen. Als mensen hem vroegen wat hij later wilde worden, dan zei hij: houthakker, net als mijn vader, maar houthakkers dansen nou eenmaal niet, die lopen met hun grote laarzen door het bos te stampen. De Dansende Houthakkerszoon is een muzikaal verhaal voor iedereen vanaf 4 jaar op zondag 13 maart in de Doelen. Howard Komproe vertelt het verhaal op muziek van Strauss en Ravel, gespeeld door het Rotterdam Young Philharmonic en met studenten van de Rotterdamse Dansacademie.

De Dansende Houthakkerszoon op zo 13 maart om 14u15 uur en 16u. Kaarten kinderen t/m 16 jaar €7, vanaf 17 jaar €19, €15 en €9. Gratis drinken. Knutselen voor de voorstelling. Inl 010- 2171717 & www.muzikaalverhaal.nl

Gouden ei ophalen

Jan Klaeszen wordt het manusje van alles bij koningin Droef. In haar land is het ijskoud en alleen als het gouden ei wordt begraven komt de zon en kan alles weer groeien. Jan Klaeszen gaat op reis naar Paashazenland waar hij het Gouden Ei moet ophalen. Hij ontmoet de duvel, de dood en moet vechten met de draak. Zal hij het ei vinden? Op 12, 13, 19 en 23 maart speelt poppentheater de Zilveren Maan het paasverhaal voor de hele familie v.a. 4 jaar in de aardappelkelder van Landgoed Elswout in Overveen.

Jan Klaeszen op 12, 13, 19 en 23 maart Poppentheater De Zilveren Maan, Landgoed Elswout Elswoutslaan 28, Overveen. Toegang €6,50 kinderen en €7,50 volw incl drinken en iets lekkers. Inl 023-5362412 of www. poppentheaterdezilverenmaan.nl

Experimenteren

Waar komt bliksem vandaan of is er leven op Mars? Op al die vragen komen kinderen vanaf 8 jaar het antwoord te weten tijdens drie kindercolleges die het Teylers Museum samen met Nemo Science Center en de Universiteit van Amsterdam in het voorjaar organiseert. Elk college wordt gegeven door een echte professor, met wie ze ook samen experimenten doen om achter het antwoord te komen. Zondag 13 maart geeft Frank Linde, hoogleraar hoge energiefysica over bliksem, vonken en elektriciteit de eerste lezing: Waar komt de bliksem vandaan?

Kindercollege door prof. Frank Linde. Kinderen vanaf 8 jaar op 13 maart 13-14u Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Res 023-5319010 (max. 1 begeleider per kind). Toegang 5-18 jaar €1 volwassene €5,50.

Voorlezen

Kinderboekenschrijvers, verhalenvertellers, zang- en dansgroepen treden zaterdag 12 en zondag 13 maart op voor kinderen tussen 7 en 12 jaar tijdens de eerste editie van het Mini MEP-festival (Multi Etnisch Podium) in het Bibliotheektheater in Rotterdam. Kinderen kunnen ook zelf optreden door een verhaal voor te lezen dat ze al dan niet zelf geschreven hebben, in een groep of alleen een dansstuk opvoeren, liedjes zingen of een instrument bespelen. Zaterdag komen onder anderen Rindert Kromhout, Henk van Kerkwijk (kinderboekenschrijvers), Jeritza Kids (zang, dans & voordracht), Jeritza Toney (verhalenvertelster) en Ozan (Turkse dansgroep). Zondag zijn er Koos Meinderts, Gert van Diepen (kinderboekenschrijvers), Kinderen uit de Maasstad (zang, dans & voordracht), Winston Scholsberg en Felicia Poschi Pavon (verhalenvertellers) en Jesse Schults (piano).

Mini-Mep festival op za 12 en zo 13 maart 13u in het bibliotheektheater, Rotterdam. Toegang €3,50 (kinderen) en €5 (volwassen). Res 010-2816262.

Museum overnemen

Binnenkort zit het Bonnefantenmuseum in Maastricht tien jaar in het gebouw van Aldo Rossi en daarom vieren ze zaterdag een feestje. Er is een team van 22 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar opgeleid. Als junior medewerkers lopen ze al weken door het museum. Ze hebben zich in korte tijd verdiept in de kunstwerken die hen aanspreken en bedacht hoe je daar een leuke rondleiding van maakt. Ook zijn er de hele dag optredens van jonge djs, schoolbands, streetdancers, hip hop, breakdance (met Nederlands kampioen Rick Schmidz), klassieke muziek en andere activiteiten. De dag wordt afgesloten om 16u met rap, zang en dans door de Amsterdamse hiphop rapformatie Het is ook jouw ding!

Coup Bonnefanten op za 12 maart van 11-17u in het Bonnefantenmuseum, Avenue Ceramique, Maastricht. Jongeren t/m 18 jaar gratis toegang. Voor volwassenen gelden de reguliere toegangsprijzen. Inl 043-3290110 of www.bonnefanten.nl

Stoeien

Zeven dagen theater, dans en beeldende kunst is er van 14 t/m 20 maart in Utrecht tijdens het jeugdtheaterfestival Tweetakt. Hier worden de meest opvallende voorstellingen van het afgelopen seizoen gespeeld en alle grote gezelschappen zijn vertegenwoordigd o.a: Wederzijds (Moeder Afrika), Stella (Marie L.), Artemis (De smerigste en vieste boterham van het heelal), en Max. (Goud en De verschrikkelijke stiefmoedershow ). De voorstellingen zijn in de Stadsschouwburg, Theater Kikker, Jeugdtheaterhuis De Berenkuil, Huis a/d Werf en de Neude. Midden op de Neude is een dorp van glas gebouwd, waar installaties te zien zijn en waar performances worden gegeven.

Wie wil stoeien met zijn eigen spiegelbeeld kan dat doen met de interactieve installatie Spiegelbeeld.

Jeugdtheaterfestival Tweetakt va 4 jaar in Utrecht van 14 t/m 20 maart.

Inl en res 030-7990084 of www.tweetakt.net

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotteerdam. Of mailen naar agenda@nrc.nl