VS zeggen deel Weense conventie op

De Amerikaanse regering heeft besloten een deel van de Weense conventie inzake het diplomatieke verkeer op te zeggen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post vandaag.

Het gaat om een facultatief protocol dat bepaalt dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag het uiteindelijke hof van beroep is voor mensen die zeggen bij een arrestatie in een buitenland door de autoriteiten niet te zijn gewezen op hun recht op bijstand door hun consulaat of ambassade. Onder artikel 36 van de Weense conventie uit 1963 zijn landen hiertoe verplicht.

De terugtrekking uit het protocol betekent dat de VS zich niet meer hoeven te schikken naar uitspraken van het Internationaal Gerechtshof. Vorig jaar bepaalde het VN-hof dat de VS de strafzaken tegen 51 ter dood veroordeelde Mexicanen moest herzien. De Mexicanen waren niet op hun consulaire rechten gewezen en volgens Mexico hadden de arrestanten als dit wel was gebeurd financiële of andere hulp van hun consul kunnen krijgen.

President Bush besloot eergisteren zich naar de uitspraak van het hof te schikken. Dezelfde dag stuurde volgens de Washington Post de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice een brief aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties waarin ze het schrijft dat de VS zich ,,hierbij terugtrekken'' uit het protocol.

De VS meenden vorig jaar al dat het gerechtshof in Den Haag niet het recht heeft zich met strafzaken te bemoeien, noch met het soevereine Amerikaanse rechtssysteem. Washington vindt bovendien dat tegenstanders van de doodstraf de Weense conventie steeds vaker gebruiken om te protesteren tegen deze straf. In 1999 werden de VS ook al voor het hof gedaagd vanwege schending van artikel 36, destijds door Duitsland. Hierbij ging het om twee Duitse broers die ter dood veroordeeld waren.

,,Het Internationaal Gerechthof heeft de Weense conventie geïnterpreteerd op een manier die we niet hadden voorzien, en uiteindelijk betekent dat het hof aan het hoofd staat van ons binnenlands strafrechtelijk systeem'', aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. De beslissing van de regering-Bush heeft geen invloed op de rest van de Weense conventie, zo zei de woordvoerder.

Het ministerie wees er gisteren op dat slechts een deel van de landen die de Weense conventie ratificeerde, ook instemde met het facultatieve protocol over het Internationaal Gerechtshof. Onder andere Spanje, Brazilië en Canada ondertekenden het protocol niet.

De VS waren het eerste land dat het facultatieve protocol in werking stelden. In 1979 stapte Washington naar het Internationaal Gerechtshof wegens de gijzeling van 52 Amerikanen in de Amerikaanse ambassade in Teheran. Dit was volgens het hof een schending van een artikel van Weense conventie dat de onschendbaarheid van diplomatiek personeel bepaalt.