Vormgeving

Vijfhonderd inzendingen van 131 ontwerpers, dat was de reactie op de uitnodiging van het Stedelijk Museum om spullen in te leveren voor de gemeentelijke kunstaankopen 2004. Deze keer ging het voor het eerst enkel om productvormgeving en mochten alle in Nederland actieve ontwerpers meedoen met werk dat sinds 2000 werd gemaakt. De 94 producten van 56 ontwerpers die door de selectie van de jury heenkwamen zijn nu te zien op de tentoonstelling Nest in het Stedelijk Museum. Op donderdag 7 april kiest het museum welke producten een plaats krijgen in de vaste collectie. Er is geen `leidende stijl of stroming' te ontdekken, oordeelt de jury. ,,Daardoor is niet alleen een breed, maar ook een rijk geschakeerd beeld van de Nederlandse vormgeving ontstaan.'' Er valt op Nest veel bijzonders te ontdekken. Hella Jongerius blijft briljant in aardewerk. Nadat ze al eerder glas en keramiek combineerde, heeft ze nu een goud geëmailleerd handvat met een plastic bandje aan een kruik bevestigd. Er komt ook veel bekends voorbij: de Matrasvaas van Wieki Somers, een maquette van het bekroonde ontwerp voor De Lairesse apotheek van Concrete en Jurgen Bey's stoelen met oorflappen. De grootste verrassing is een lamp die Felieke van der Leest en Martin Niemeyer van NeefNicht Design maakten voor de Raad voor de Kinderbescherming in Alkmaar. De Watervlooien Kroonluchter groeit meters breed over het plafond, als waterplanten op een vijver. Een lamp om voor altijd in het museum te bewaren.

Nest. Ontwerpen voor het interieur. Voorstel gemeentelijke kunstaankopen 2004 t/m 15 mei in Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade 5, Amsterdam. Dag 10-18u, do 10-21u.