Snoepen uit de suikerpot

Het Hidden Value Fund. Onthou die naam.

Het is een gespecialiseerd beleggingsfonds dat pressie en rumoer bij bedrijven niet schuwt om zijn doel te bereiken: de beurskoers opdrijven en de winst pakken. De snelste weg naar winst is een overnamebod. Van een concurrent of een financiële opkoper.

Hidden Value? De naam en de tactiek klinken Amerikaans, maar het fonds is oer-Hollands en wordt beheerd door zakenbank Kempen & Co.

Het nieuwste doelwit van het fonds is CSM (3,5 miljard euro omzet, bijna 14.000 werknemers). CSM was ooit een suikerfabriek, maar is nu ook actief in zoetwaren, bakkerij-ingrediënten (Europa en VS) en de productie van melkzuur.

Eind december had het Hidden Value Fund ruim 42 procent van zijn complete vermogen van 233 miljoen euro in CSM gestoken. Zoveel geld op één aandeel zetten strookt niet met het beeld van een beleggingsfonds: belangen spreiden en risico's reduceren. Dit fonds zoekt risico's juist op. Het beleggingsfonds, zelf niet aan de beurs genoteerd, heeft een handvol grote belangen: Gamma, Frans Maas, Smit Internationale, Ten Cate en Samas.

De risico's lonen. Vorig jaar maakte het beleggingsfonds 50 procent bruto rendement op zijn belegging in detailhandelsconcern Vendex KBB. Twee Amerikaanse beleggers hadden Vendex KBB onder druk gezet om iets te doen aan zijn lage beurskoers. Het Hidden Value Fund ging meepraten. ,,Veel eerder dan wij hadden gedacht'', schrijft het Fund in zijn jaarverslag, nodigde Vendex KBB gegadigden uit om een bod te doen. Vendex KBB werd verkocht. De beleggers kregen hun overnamepremie.

Wacht CSM hetzelfde lot? Toen de koers van CSM vorig jaar een zevenjaars dieptepunt vond, begon het Hidden Value Fund aandelen te kopen. In zijn jaarverslag somt het beleggingsfonds zijn acties op. Klagen op de aandeelhoudersvergadering over de geringe ambitie van de directie. Over `alternatieven' voor de onderneming praten, lees: de tent verkopen. Alvast een specialist inhuren om grond van CSM te taxeren. En contact houden met bank Petercam, die net als bij Vendex KBB, het aanspreekpunt is van opdringerige Angelsaksische beleggers. Een daarvan, Centaurus, schudde onlangs aan de boom bij PinkRoccade om meer geld te vangen bij de overname van de automatiseerder.

En kijk: het werkt. Wie zei dat aandeelhouders in Nederland tandeloos zijn? CSM verkoopt zijn zoetwarendivisie voor veel geld. De bestuursvoorzitter vond onverwachts dat hij beter met pensioen kon gaan. Het Hidden Value Fund vraagt nu een superdividend.

    • Menno Tamminga