RTL betaalt mee aan nieuwe speelfilms

Mediabedrijf RTL Nederland gaat de productie van Nederlandse speelfilms cofinancieren. Het bedrijf, eigenaar van onder meer televiestations RTL 4 en 5, en Yorin, heeft daarvoor geld gereserveerd, zo bleek vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers.

,,We hebben ettelijke miljoenen euro's beschikbaar, waarmee we drie tot vijf films per jaar willen financieren'', meldde financieel topman van RTL Nederland, B. Habets, vandaag. Volgens hem wordt er al met filmmakers gesproken, maar specifieke projecten kan hij nog niet noemen. Dit jaar moeten de eerste films via deze constructie worden geproduceerd. Het gaat dan om grote publieksfilms die uiteindelijk ook via de RTL-zenders te zien zullen zijn.

Zowel de winst als de omzet van RTL Nederland groeide vorig jaar. De nettowinst steeg tot 19,2 miljoen euro van 14,4 miljoen in 2003, een winststijging van 33 procent. De totale omzet groeide met 3,4 procent naar 338 miljoen euro. RTL behaalde naar eigen zeggen het beste bedrijfsresultaat in zijn geschiedenis.

RTL schrijft de positieve resultaten toe aan goede kijkcijfers, waardoor een sterke positie in de televisie- en adverteerdersmarkt onstond. Ook werd er scherp ingekocht met kostenreductie tot gevolg. ,,Het recordresultaat is het gevolg van strikte kostenbeheersing, gepaard met een slagvaardig en flexibel beleid op zowel de consumenten- als adverteerdersmarkt'', aldus RTL-baas F. van Westerloo. ,,De druk op de omzet uit tv-spotreclame wordt ruimschoots goedgemaakt door niet meer direct aan spotjes gerelateerde activiteiten, zoals telefonie, sms, internet en teletekst.''

Ook is de zakenzender RTLZ (RTL5) afgelopen jaar winst gaan maken, zei financieel topman Habets. ,,Het blijkt dat het aanboren van dergelijke nichemarkten tijd vergt, maar inmiddels draagt RTLZ in beperkte mate bij aan het bedrijfsresultaat.'' Vooral adverteerders uit het midden- en kleinbedrijf weten de zender nu te vinden.