PSV'ers geven signaal aan Van Basten

Het sierde PSV dat de ploeg gisteravond in Monaco geen lange neus trok in de richting van de keuzeheren bij de Nederlandse voetbalbond. Bondscoach Marco van Basten mag dan misschien het voetbal van clubs als Barcelona, Ajax en AZ als het voorbeeld voor Oranje zien, maar de Eindhovenaren lieten andermaal zien dat een goed collectief de beste basis voor succes is. Nadat de club zich via een 2-0 zege op AS Monaco plaatste voor de kwartfinales van de Champions League, vierden de spelers en trainers samen met het meegereisde legioen een bescheiden feestje.

Grootspraak bleef achterwege. ,,Onze spelers die in aanmerking komen voor het Nederlands elftal hebben fantastisch gereageerd'', sprak routinier Phillip Cocu in de gangen van het Stade Louis II. ,,Dat doen ze niet door met de pers te praten, maar door het op het veld te laten zien. Meer kunnen ze toch eigenlijk niet doen?''

PSV bewijst zichzelf niet alleen sportief en financieel een grote dienst met de plek bij de laatste acht van de Champions League. Ook het Nederlandse voetbal profiteert van het internationale succes. De koploper uit de eredivisie verzamelt dit seizoen zoveel punten voor de UEFA-ranglijst dat Nederland de komende jaren verzekerd blijft van het huidige aantal plaatsen (zes) voor Europees voetbal. Toch missen de PSV'ers de nationale erkenning voor hun prestaties.

Zo kreeg de selectie in de aanloop naar het duel met Monaco te horen dat volgende week donderdag een inhaalduel tegen Groningen dient te worden gespeeld. Slechts een paar dagen voor de topper tegen Ajax. ,,Dat vind ik tegen het belachelijke aan'', zei Cocu. ,,We zijn als PSV zeer belangrijk voor Nederlands voetbal. We halen punten. Dan kunnen ze toch wel een betere oplossing voor ons vinden? Maar dat schijnt kennelijk heel moeilijk te zijn voor de mensen bij de bond.''

En ook de voorlopige selectie die de bondscoach deze week bekendmaakte, wekte verbazing bij PSV. Dat jeugdige Ajacieden als Maduro en Babel na slechts een handjevol wedstrijden in de eredivisie al tot de groep van Van Basten horen, kan er bij de Eindhovenaren niet in. Ze zijn nog niet vergeten dat aanvoerder Mark van Bommel onlangs in een oefenduel met Engeland op de bank moest zitten, en André Ooijer en Jan Vennegoor of Hesselink niet behoorden tot de selectie waarvan Ajax en AZ hofleverancier waren.

Zonder precies te zeggen hoe, liet coach Guus Hiddink weten dat hij de beslissingen van de voetbalbond had gebruikt in de voorbereiding naar het duel met AS Monaco. ,,Je grijpt in de topsport alle elementen aan'', zei Hiddink. ,,De jongens bij PSV maken zich al een heel seizoen waar. Ze presteren uitstekend over een lange periode. Als ze in de toekomst geselecteerd worden, zou dat mooi zijn. Erkenning en waardering is mooi, maar we zijn daar niet afhankelijk van. We gaan dat ook niet najagen. We moeten als PSV slim zijn en hard blijven werken.''

Voor de vierde keer in zijn carrière wist Hiddink zich met PSV te plaatsen voor de kwartfinales van het belangrijkste Europese bekertoernooi. Maar een vergelijking met het PSV dat onder zijn hoede in 1988 de Europa Cup voor landskampioenen won, gaat mank. Destijds was de club bijna een vaste waarde in de eindfase van de Europese toernooien. PSV kon sportief en financieel wedijveren met Europese topclubs. Hiddink ziet zijn formatie nu als ,,dark horse'' van de overgebleven clubs. PSV krijgt na de loting (volgende week vrijdag) te horen wie komende maand de tegenstander wordt, terwijl het internationale voetbal voor grootmachten als Real Madrid, Barcelona, Manchester United en Arsenal al voorbij is.

Volgens technisch-directeur en hoofdtrainer Hiddink is de kwalificatie van PSV zowel voor het prestige van de club als in economisch opzicht van grote waarde. ,,Van de zestien overgebleven clubs hadden we het laagste budget'', zei Hiddink. ,,En nu staan we tussen de grote powerhouses van Europa. Iedereen weet hoe onze financiële situatie is. Dit is heel belangrijk voor een club die op niveau wil blijven.'' PSV, dat een schuldenlast van circa 124 miljoen euro heeft, verdiende dit seizoen ruim dertien miljoen euro in de Champions League.

De overwinning tegen AS Monaco was zo'n zeven miljoen euro waard. Na een stroef begin waarin de Monegasken een paar keer dicht bij een doelpunt waren, sloeg PSV na een klein half uur toe. Net als in eerdere wedstrijden tegen Arsenal en AS Monaco gebruikte de ploeg een hoekschop als wapen. Terwijl de luchtmacht met spelers als Alex, Cocu, Ooijer en Vennegoor of Hesselink zich verzamelde aan de rand van het strafschopgebied om chaos te creëren, `legde' Van Bommel de bal volgens afspraak bij de eerste paal. Vennegoor of Hesselink kon vrij inkoppen. Dol van vreugde vierde de spits zijn belangrijkste doelpunt uit zijn loopbaan.

De rest van het duel was niet meer dan een formaliteit. AS Monaco, dat geen schim meer was van de formatie die vorig jaar nog de eindstrijd haalde, kon geen vuist meer maken. Twintig minuten voor tijd maakte invaller DaMarcus Beasley met een intikkertje definitief een einde aan het Europese avontuur van de ploeg uit het prinsdom.

Kenmerkend voor de frustraties bij AS Monaco was een actie van verdediger Gaël Givet. Een kwartier voor het einde kreeg de Fransman de rode kaart nadat hij Jefferson Farfán uit de wedstrijd had geschopt. PSV daarentegen gaf het goede voorbeeld. ,,Een lange neus trekken? Dat hebben we niet nodig'', grijnsde Van Bommel.

AS Monaco

0

PSV

2

(Eerste duel 0-1) 27. Vennegoor of Hesselink 0-1, 70. Beasley 0-2. Schds: Bennett (Eng). Tsch: 15.523. Rode kaart: 77. Givet (Monaco). Gele kaarten: Zikos (Monaco), Van Bommel, Lee en Park (PSV).

    • Koen Greven