Prijs van Brent-olie bereikt weer record

De olieprijs heeft gisteren weer een record bereikt. De olie werd onder meer opgestuwd door berichten over een nieuwe koudegolf in de Verenigde Staten, 's werelds grootste olieverbruiker.

Investeerders maken zich ook zenuwachtig voor de vergadering van oliekartel OPEC volgende week in Iran. De Organisatie van olie-exporterende landen zal tijdens de vergadering waarschijnlijk beslissen de olieproductie niet te verhogen. Handelaren vrezen dat dit de kans op een tekort doet stijgen omdat de vraag naar olie vanuit landen als China en India nog altijd flink toeneemt.

Een vat Brent-olie uit de Noordzee kostte gisteren even 54,30 dollar, het hoogste niveau ooit. De Amerikaanse West-Texas Intermediate (WTI) steeg tot 55,65 dollar per vat van 159 liter, 2 cent onder het record van eind oktober. Vanmorgen daalden de prijzen weer omdat handelaren reageerden op het nieuws dat de olievoorraden in de VS waren gestegen. Een vat Brent kostte vanmorgen 53,23 dollar en een vat WTI 54,50 dollar.

Volgens sommige analisten kan de prijs van de Amerikaanse olie doorstijgen naar de 60 dollar per vat als OPEC besluit de productie niet te verhogen. OPEC-leden hebben gezegd de productie op korte termijn met 2 miljoen vaten per dag te kunnen verhogen. Analisten denken dat deze extra capaciteit maar een miljoen vaten groot is.

De olieprijs staat al tijden onder grote druk en is sinds begin dit jaar alweer met ruim 20 procent gestegen. De onrust in Irak, vrees voor terroristische aanslagen en de sterk stijgende vraag uit vooral China zorgen ervoor dat de olieprijs hoog blijft. Volgens de Saoedische olieminister Ali al-Naimi zal de olieprijs dit jaar rond het huidige niveau blijven staan.